Frågor

Vad innebar kvinnlig omskarelse och vad sager lagen om det?

Vad innebär kvinnlig omskärelse och vad säger lagen om det?

Om könsstympning I Sverige är könsstympning (omskärelse) av flickor och kvinnor förbjudet enligt lag (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor. Om man är bosatt i Sverige är det även olagligt att genomföra ingreppet utomlands. Könsstympning innebär att man skär bort delar av de yttre könsorganen på flickor.

Hur ser kvinnlig omskärelse ut?

Olika typer av könsstympning Kvinnlig könsstympning kan ske på olika sätt. Delar av flickans yttre könsdelar kan ha skurits bort, men det kan också vara att någon har stuckit i klitoris med ett vasst föremål. Modeller som visar olika slags könsstympningar. Övre raden: Ett underliv som inte är könsstympat.

Är omskärelse farligt?

Vid rituell omskärelse av förhuden hos pojkar behandlas ingen sjukdom, skada eller annat hälsoproblem (3-4). Omskärelse av minderåriga pojkar har inga hygieniska fördelar och förebygger inte sjukdom senare i livet (3-4). Omskärelse av pojkar innebär även risk för psykiska komplikationer (3).

Hur påverkar könsstympning kvinnor?

Stora hälsorisker Ingreppet genomförs vanligtvis utan bedövning. Könsstympning medför långsiktiga fysiska och känslomässiga komplikationer. Svår smärta, stress, infektioner och psykiska problem kan uppstå efter ingreppet, liksom kraftiga blödningar, infertilitet och till och med död.

Hur Omskärs kvinnor?

Förminskning av den vaginala öppningen genom skapande av en försegling i och med att man skär och sammanfogar de inre och/eller de yttre blygdläpparna, med eller utan excision av klitoris (infibulation).

Hur ser det ut när man blir omskuren?

Förhuden sitter över penisens yttersta del, ollonet. Vid en omskärelse tas hela eller delar av förhuden bort. Det kan göras av medicinska skäl eller av kulturella och religiösa skäl.

Vilka folkgrupper utför kvinnlig könsstympning och varför?

Det utförs vanligen på flickor någon gång mellan att de föds och att de fyller 15 år. Det kan härledas tillbaka till en blandning av kulturella och sociala skäl som socialt tryck och konventioner, uppfattningar att könsstympningen har stöd av religionen eller av synen på skönhet och ”renhet”.

Hur länge gör det ont efter omskärelse?

En viss svullnad i operationsområdet förekommer och är alldeles normalt. Svullnaden kan även öka dagen efter operationen och kan vara kvar några veckor. Det kan också kännas annorlunda att kissa någon dag, och de första veckorna efter operationen kan det vara svårt att styra strålen, men det går över.

Hur känns det efter omskärelse?

Efter en omskärelse Det gör att huden på ollonet med tiden blir lite tjockare och mindre känslig. Det kan innebära att det tar längre tid innan man får orgasm och utlösning, något som vissa upplever som något bra. Medan andra kan tycka att det tar för lång tid att få orgasm och utlösning.

Share this post