Ny

Vad innebar en akties kvotvarde?

Vad innebär en akties kvotvärde?

Varje aktie i ett bolag, representerar en lika stor andel av aktiekapitalet (1 kap. 6 § ABL). Aktiens andel av aktiekapitalet är aktiens kvotvärde (f.d. nominellt belopp).

Vad är överkurs?

Det belopp som överstiger kvotvärdet kallas överkurs. Antalet aktier som ges ut i emissionen multiplicerat med kvotvärdet är det belopp som aktiekapitalet ökas med. Överkursfonden är fram till och med den 31 december 2020 en fri fond och utgör fritt eget kapital.

Hur redovisas överkursfond?

Överkursbeloppet är aktiens pris, dvs teckningskursen per aktie, minus det nominella beloppet. Exempelvis kan man bestämma att för varje ny aktie på 1 000 kr ska aktietecknarna betala 1 200 kr. Då ska 200 kr från varje aktie bokföras som överkursfond och 1 000 kr som aktiekapital.

Vad är substansvärde aktie?

Substansvärdering är ett vanligt sätt att värdera företag på. Denna typ av värdering utgår från företagets substansvärde, företagets eget kapital. Lite förenklat kan man säga att substansvärde är skillnaden mellan företagets tillgångar och skulder, vilket motsvarar det egna kapitalet.

Vad är en stamaktie?

Med stamaktier avses vanligen aktier som ägts från början, innan nya aktier givits ut i form av preferensaktier. Preferensaktierna medför företrädesrätt till viss del av bolagets vinst och rätt att vid likvidation återfå det belopp aktietecknaren betalat för aktien.

Vad innebär att göra en nyemission till överkurs?

När en nyemission sker i ett aktiebolag och priset på dem nya aktierna överstiger det så kallade kvotvärdet (som är aktiekapitalet delat med antalet aktier) kallas delen av priset som överstiger det här kvotvärdet, för överkurs. Totalsumman av överkursvärdet läggs i överkursfonden.

Hur uppstår en överkursfond?

Vid uppkomsten består överkursfonderna den del av samtliga nyutgivna aktiers överkursbetalning som fördelats till fonden. Överkursfonder kan uppstå vid nyemission av aktier, teckning av aktie vid utnyttjande av teckningsoption och konvertering av konvertibler till aktier.

Vad är ett bra substansvärde?

För att en aktie ska vara bra värderad bör substansvärdet och aktiens värde gärna vara så likt som möjligt. Om en aktie får substansvärdet 40 medan aktiekursen är på 90 kronor så kan aktien sägas vara högt värderad då aktiekursen är mer än det dubbla substansvärdet.

Hur minska aktiekapital?

Aktiekapitalet i ett aktiebolag kan både öka och minska….Aktiekapitalet kan minskas för att:

  1. återbetala till aktieägare.
  2. avsätta till fritt eget kapital.
  3. täcka en förlust.
  4. lösa in aktier enligt en bestämmelse i bolagsordningen.

Varför minska aktiekapital?

Det finns olika anledningar till varför ett företag minskar sitt aktiekapital. Det kan exempelvis handla om att en aktieägare ska lösas ut ur företaget eller att företaget behöver täcka en förlust. Reglerna ser olika ut beroende på det sätt som aktiekapitalet minskas på.

Share this post