Populära

Vem anmaler mened?

Vem anmäler mened?

Brottet faller in under allmänt åtal, vilket innebär att en åklagare för talan i ett fall av mened. Detta innebär att brottet kan anmälas till polis eller åklagare, som får ta processen vidare. För att göra en polisanmälan besöker du ett poliskontor eller ringer 114 14.

Vilka länder har anonyma vittnen?

Norge, Danmark samt Nederländerna är några av de länder som i sin lagstiftning tillåter anonyma vittnen, dock under de villkor som Europadomstolen stipulerat. Frågan som uppkommer är om det föreligger ett behov att i Sverige införa anonyma vittnen.

Kan man vara ett anonymt vittne?

Den särskilda handlingen där detaljerade uppgifter om ett vittne finns blir i regel inte offentligt, men kan bli offentligt om domstolen anser att den har betydelse för målet. Det finns ingen rätt att vara anonym i ett polisförhör. I Sverige finns det inte heller så kallade anonyma vittnen i domstol.

Vem kan dömas för mened?

Den som avlagt vittnesed inför domstol och sedan i sitt vittnesmål ljuger på ett sådant sätt att målets utgång påverkas kan dömas för mened. Påföljden för mened är normalt fängelse. Det är skillnad på mened och på att vägra besvara en fråga under huvudförhandling. Den som vägrar att svara på frågor kan bli häktad.

Hur blir man dömd för mened?

Om du under ditt vittnesförhör ljuger eller underlåter att berätta vissa saker kan du dömas till mened, 15 kap 1 § brottsbalken. Om du har ljugit med flit för att en oskyldig ska dömas för ett allvarligt brott eller om det har tillfogat stor skada för annan bedöms brottet som grovt.

Har vi anonyma vittnen i Sverige?

Poliser, åklagare och politiker vill se anonyma vittnen i svenska domstolar. Men anonyma vittnen skulle bara kunna användas i ett ”ytterst fåtal” fall. De har ett lågt bevisvärde att riskerar att invagga vittnen i en falsk tro.

Varför har vi inte anonyma vittnen?

Han betonade att anonyma vittnen aldrig får utgöra avgörande bevisning, utan ska vara stödbevisning. Men Anne Ramberg tyckte inte att resonemanget höll. – Man kan inte införa anonyma vittnen och argumentera att de inte får ha så stor betydelse.

Döms du till mened kan du få fängelse i högst fyra år. Om brottet inte är så allvarligt kan du dömas endast till böter eller fängelse i högst sex månader. Är brottet grovt kan du dömas till lägst två års fängelse och högst åtta år.

Hur långt straff får man för mened?

Att förtiga sanningen eller lämna osann uppgift då man talar under ed kallas mened. Vad är ett rimligt straff för den som ljuger i domstol? Av 15 kap. 1 § brottsbalken framgår att man kan straffas med upp till fyra års fängelse för me- ned och som lägst fängelse i 14 dagar.

Share this post