Ny

Kan man forsorja sig som forfattare?

Kan man försörja sig som författare?

Bland dem som i huvudsak lever på sitt skrivande är snittlönen 120 000 kronor per år före skatt. Räknar man in de författare som arbetar vid sidan av sitt författarskap stiger lönen till 210 000 kronor per år. För många är det svårt att få författande att generera en jämn inkomst under många år.

Hur mycket tjänar en författare på en bok?

Hyllade litterära författare hamnar ofta på inkomster under 200 000 kronor om året. Inkomster som skulle vara ännu lägre utan det system med stipendier som finns sedan många år tillbaka. En etablerad författare utanför bestsellerkategorin tjänar kanske 120 000 kronor om året på själva författandet.

Varför ska man inte bli författare?

En författare kan inte vara säker på att arbetet ger någon ekonomisk ersättning. Det innebär att många författare försörjer sig på annat arbete än själva skrivandet. Författare kommer sannolikt att, i framtiden, skriva direkt för elektroniska medier utan att gå omvägen via tryckta medier.

Måste man ha företag som författare?

Som författare behöver du till exempel en dator och skrivare, inköp som du kan dra av från firmans intäkter. Det är fortfarande du som bekostar, men du gör det med oskattade medel vilket gör att dina intäkter räcker längre. Du kan välja mellan enskild firma eller aktiebolag.

Vad kostar det att ge ut en egen bok?

Viktigt meddelande till allmänheten: Det kostar INGENTING att bli antagen. Ett förlag tar ALDRIG betalt för att få ge ut din bok. Tvärtom kommer du få ett förskott. Och om du sedan säljer, får du dessutom royalties för varje såld bok.

Hur mycket kostar det att göra en bok?

Ett litet räkneexempel: Låt säga att din bok kostar 45 kronor att trycka och du sätter f-priset till 80 kronor. Då blir distributionsavgiften 8 kronor och du tjänar 27 kronor per såld bok. Bokens utpris kan landa på alltifrån 100 kronor till 160 kronor hos de olika återförsäljarna.

Hur många författare lyckas?

Som vi nämnde i kapitel 1.4.1 (i Lyckas som författare) tar det ofta lång tid att slå igenom som författare. På varje succédebutant går det hundratals om inte tusentals författare som kämpat i åratal och ibland årtionden med bok efter bok utan några större framgångar.

Hur mycket säljer en debutroman?

Svensk Bokhandels egen rundringning till olika debutanter, bekräftar att de flesta sålt mellan 800 och 1 500 exemplar. I en SvB-artikel från 2009 läser jag dessutom att mellansegmentet i all utgivning, det vill säga de titlar som förr sålde 3 000-5 000 exemplar, inte finns längre. Idag säljer de cirka 2 000 exemplar.

Share this post