Trendig

Vad ar Konkurrensskadeavgiftens belopp beroende av?

Vad är Konkurrensskadeavgiftens belopp beroende av?

Konkurrensskadeavgiften får fastställas till ett högre belopp än vad som bort ske med tillämpning av 28 §, om företaget tidigare har överträtt förbud enligt denna lag eller i artikel 81 eller 82 i EG-fördraget.

Vad betyder konkurrensskadeavgift?

Konkurrensverket kan besluta att ett företag som bryter mot konkurrensreglerna ska betala en särskild avgift, en så kallad konkurrensskadeavgift. Ett företag kan få betala en konkurrensskadeavgift om det bryter mot förbuden mot konkurrensbegränsande samarbete och missbruk av dominerande ställning.

Vad menas med företagskoncentrationer?

Begreppet företagskoncentration antingen en eller flera personer, som redan kontrollerar minst ett företag, eller också att ett eller flera företag genom förvärv av värdepapper eller tillgångar, genom avtal eller på annat sätt direkt eller indirekt får kontroll över ett eller flera företag eller delar därav.

Vad är eftergift juridik?

Att få eftergift innebär att en konkurrensskadeavgift, böter, för en överträdelse efterges. Om ni anmäler en överträdelse och gör en självrättelse slipper företaget betala böter. Eftergift ges till det företag som är först med att anmäla en överträdelse som vi inte redan känner till.

Vem beslutar om konkurrensskadeavgift?

Sedan den 1 mars 2021 är det Konkurrensverket som beslutar om att ett företag ska betala konkurrensskadeavgift. Tidigare var det Patent- och marknadsdomstolen som gjorde det. Det går att överklaga Konkurrensverkets beslut till Patent- och marknadsdomstolen.

Vad är missbruk av dominerande ställning?

Företag som har en dominerande ställning på marknaden får inte missbruka sin makt. Ett missbruk innebär i regel att det dominerande företaget agerar på ett sätt som sätter konkurrensen ur spel, eller exploaterar sina kunder, genom att tillämpa metoder som inte hör till normal konkurrens.

Hur definieras ett dominerande företag enligt KL?

2 Begreppet dominerande ställning Även om höga marknadsandelar inte behöver vara avgörande i sig, så kan detta vara en indikation på att företaget är dominerande. Man måste således undersöka marknadsförhållandena på den relevanta marknaden för att kunna fastställa hur konkurrensen ter sig på den aktuella marknaden.

Share this post