Allmänning

Vad kravs for att en produkt ska vara ekologisk?

Vad krävs för att en produkt ska vara ekologisk?

I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Vissa naturligt förekommande ämnen får dock användas som bekämpningsmedel, till exempel spinosad, pyretriner och svavel. Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården.

Vad är eko certifiering?

Med en certifiering för ekologisk produktion enligt EUs ekologiska regler eller enligt KRAVs regler får du rätt att marknadsföra din produktion som ekologisk, och du får märka dina produkter med EUs logotyp och/eller KRAVs märke.

Vad betyder KRAV ekologisk ingrediens?

KRAV-märket visar att en vara är ekologiskt producerad och bidrar till biologisk mångfald, minskad klimatpåverkan, god djurvälfärd, skydd för miljö och hälsa samt till bättre arbetsvillkor.

Vad är en ekologisk produkt?

Det handlar om att producera livsmedel på ett långsiktigt och hållbart sätt – från jord till bord. För att göra det behöver man använda naturresurser som jord, energi och vatten på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.

Vilka är de vanligaste märkningar för ekologisk mat i butikerna?

De två vanligaste märkningarna som anger att en produkt är ekologisk i Sverige är EU:s gröna löv, det så kallade EU-lövet, och KRAV-märket.

Vad kostar eko certifiering?

Grundavgiften är 3 700 kr eller 4 400 kr, vilket räcker för enklare kontroll. För en större djurgård, om man har flera djurslag eller det på andra sätt krävs mer arbete för certifieringen får man betala extra.

Vad är en ekologisk nisch?

Varje art i naturen har en egen specialisering, ett eget sätt att att nyttja omgivningens resurser, i form av mat, vatten, skydd och boplatser. Ett eget vis att hävda sig i konkurrensen med andra arter. Det kallas för artens ekologiska nisch.

Vad innebär märkningen KRAV?

KRAV-märket är den mest kända miljö-märkningen i Sverige. KRAV-märket visar att en vara är ekologiskt producerad. Det betyder att den är producerad med hänsyn till naturen, klimatet, djuren och människorna. KRAV bildades år 1985 för att skapa en miljö-märkning som alla kunde lita på.

På vilka produkter finns EU lövet?

EU-lövet får bara användas på produkter som har certifierats som ekologiska av ett godkänt kontrollorgan och alltså uppfyller strikta villkor för hur de produceras, bearbetas, transporteras och lagras.

Share this post