Ny

Nar upphor korforbud?

När upphör körförbud?

Utbildningen kan genomföras under körförbudet eller efteråt. Polisen återställer körrätten när utbildningen har slutförts, ett intyg över utbildningen har lämnats in till polisen och körförbudet har upphört.

Vad händer om man blir stoppad med körförbud?

I och med att bilen inte är besiktigad inträder körförbud. Du får då endast köra kortast lämpliga väg till verkstad för reparation eller till kontrollbesiktning. Om du ertappas med att framföra körförbudsbelagt fordon renderar det 1500 kr i böter.

Vilken årsmodell är Besiktningsfri?

Alla bilar som är av årsmodell 1968 eller äldre blir från i år besiktningsfria förutsatt att de godkänts i en kontrollbesiktning de två senaste åren. Bilar som är mellan 30 och 49 år gamla måste även fortsättningsvis kontrollbesiktigas vartannat år.

Vad händer om man får körförbud på bilen?

Körförbud. Om du inte besiktar fordonet i tid, får du automatiskt körförbud (så kallat inträtt körförbud). Fordonet får då bara köras kortast lämpliga väg till en verkstad för reparation och till besiktningsföretag för kontrollbesiktning, under förutsättning att fordonet är påställt.

Kan man bli av med körkortet om man kör en bil med körförbud?

Du får köra till och från verkstad (samt bilproving, även provköra) med skattad och försäkrad bil. Du blir inte av med kortet.

När infördes Besiktningsbefrielse?

Den 20 maj 2018 infördes nya besiktningsregler. Det innebär att fordon som är 50 år eller äldre kan befrias från besiktning. En förutsättning för att bli befriad från besiktning är att fordonet har en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom de senaste 2 föregående kalenderåren för att undantaget ska börja gälla.

Vad händer om man kör en bil med användningsförbud?

Vad kan hända om jag använder ett fordon som omfattas av användningsförbud? Det är den som använder fordonet som får ta konsekvenserna av ett användningsförbud då fordonet inte får framföras/användas i trafik. Blir du stoppad av polis kan du bli bötfälld och fordonets registreringsskyltar omhändertas (avskyltning).

Hur vet man om man har körförbud?

Skriv bes. registreringsnummer (exempelvis bes. mlb318) och skicka det till nummer 7250372503. En kort stund därefter får du ett svars-sms med besiktningsinformation om fordonet.

Vad krävs för att få körförbud?

Har ditt fordon blivit underkänt med krav på efterkontroll måste du åtgärda felen snarast och boka en efterkontroll. Det är inte tillåtet att använda fordonet mer än nödvändigt innan du har fått det godkänt på en efterkontroll. Om du inte har varit på efterkontroll inom 30 dagar får ditt fordon körförbud.

Vad händer om man missar Besiktningsperioden?

Om du inte besiktar fordonet i tid, får du automatiskt körförbud (så kallat inträtt körförbud). Fordonet får då bara köras kortast lämpliga väg till en verkstad för reparation och till besiktningsföretag för kontrollbesiktning, under förutsättning att fordonet är påställt.

Share this post