Rekommendationer

Vad ar Graviditetshepatos?

Vad är Graviditetshepatos?

Det är vanligast att klådan kommer efter graviditetsvecka 28 och framåt. Klådan kan ibland minska något under de sista veckorna före beräknad förlossning. Efter att barnet är född brukar klådan försvinna inom något dygn. Det kan vara hepatos om klådan känns som en djup, stickande och brännande klåda.

Varför får man hyperemesis gravidarum?

Orsakerna till hyperemesis är ännu oklara, men bl. a. följande orsaker undersöks som bäst: HCG- hormon och östrogen, sköldkörtelns överfunktion, förändring i matsmältningskanalens rörelser och brist på näringsämnen.

Hur vanligt är hyperemesis gravidarum?

Det är mycket vanligt med illamående i tidig graviditet, och upp mot hälften av alla kvinnor har också kräkningar. En liten andel får så svåra besvär med illamående och kräkning att det på- verkar salt- och vattenbalansen i kroppen, och krävs behandling på sjukhus. Detta tillstånd kallas hyperemesis gravidarum.

Hur farligt är Hepatos?

Vid svår ICP (S-gallsyror > 40 µmol/L, 20% av ICP) föreligger en ökad risk för fostret utifrån en förhöjd frekvens av prematurbörd, mekoniumfärgat fostervatten, stort barn och asfyktiska komplikationer.

Är Hepatos farligt?

De kvinnor som har hepatos har även en ökad risk att drabbas av havandeskapsförgiftning och graviditetsdiabetes. ICP kännetecknas av klåda framförallt i handflator och under fotsulorna. Patienterna har ofta förhöjda gallsyror eller leverprover.

När får man dropp gravid?

I allvarliga fall kan graviditetsillamåendet och kräkningarna leda till uttorkning, elektrolytrubbning och störningar i det metabola systemet hos den gravida. Dessa tillstånd kan ibland kräva sjukhusvård där den gravida under en kortare vistelse bland annat får vätska och näring genom dropp.

När behöver man få dropp gravid?

Vid extremt graviditetsillamående är du mycket illamående, ofta hela dagen. Du kan kräkas så mycket att du blir uttorkad. Det kan vara svårt att få i sig mat och dryck och du kan gå ner i vikt. Då kan du behöva sjukhusvård och få näringslösning via dropp.

Hur många drabbas av hyperemesis?

Hyperemesis gravidarum drabbar ungefär 1 procent av alla gravida. Illamåendet och kräkningarna kan komma så tidigt som i vecka 5 och ibland hålla i sig genom hela graviditeten med viktnedgång och uttorkning som följd. Varför vissa gravida drabbas vet forskarna ännu inte.

Kan man dö av hyperemesis gravidarum?

Även om det är jobbigt att må illa och kräkas är det inte skadligt, vare sig för dig som är gravid eller för fostret. Fostret får ändå den näring det behöver. Det kan hjälpa att äta lite, men ofta.

När man mår bättre när man är gravid?

Illamående och kräkningar är vanligt under graviditet och är oftast helt ofarligt. En del upplever att de mår illa mest på morgnarna medan andra kan uppleva det under hela dagen. För de flesta kvinnor brukar det hålla i sig fram till graviditetsvecka 16-20.

Share this post