Allmänning

Far en myndighet efterforska identiteten pa sokanden och dennes syfte med begaran?

Får en myndighet efterforska identiteten på sökanden och dennes syfte med begäran?

14 § tredje stycket TF får myndigheten nämligen efterforska vem den sökande är och vilket syfte han eller hon har med sin begäran bara i den utsträckning det behövs för att myndigheten ska kunna pröva om det finns något hinder mot att handlingen lämnas ut, t. ex. i form av sekretess (se a.a.). uppgifter).

När gäller absolut sekretess?

Absolut sekretess vid upphandling De uppgifter som omfattas av absolut sekretess är anbud och uppgift som rör anbud. Den absoluta sekretessen omfattar exempelvis en eventuell förteckning över vilka leverantörer som tagit del av upphandlingsdokumenten.

När ska en begäran om utlämnande av allmän handling behandlas?

En begäran om utlämnande ska hanteras skyndsamt, normalt inom 24 timmar. Om den anställde som normalt skulle hanterat utlämnandet inte finns på plats måste någon annan hantera begäran. Den som begär ut en allmän handling har rätt att utan avgift få ta del av den på plats hos myndigheten.

Får staten granska och hindra tidningsartiklar innan dessa ges ut?

Censurförbud och förbud mot andra hindrande åtgärder Förbud mot tryckning får inte förekomma. Det är inte heller tillåtet för en myndighet eller ett annat allmänt organ att, på grund av skriftens innehåll, hindra tryckning eller utgivning av en skrift, om åtgärden inte har stöd i denna grundlag.

Vilka begränsningar har tryckfriheten?

Tryckfriheten har gränser Tryck- och yttrandefriheten har begränsningar idag också. I Sverige får vi till exempel inte hota eller kränka någon, och inte hetsa mot folkgrupper. Dagens begränsningar ska skydda den personliga friheten och individens integritet.

Kan en myndighet utan att pröva sekretess enligt OSL fritt inom hela myndighetens verksamhetsområde använda uppgifter som myndigheten har tillgång till?

En bestämmelse som innebär att en primär sekretessbestämmelse som är tillämplig på en uppgift hos en myndighet, ska tillämpas på uppgiften även av en myndighet som uppgiften lämnas till eller som har elektronisk tillgång till uppgiften hos den förstnämnda myndigheten.

Vilka har rätt att ta del av sekretessbelagd information?

Sekretess kan tillämpas för att skydda stat, företag, myndighet eller privatperson. Sekretess är utformad olika i olika stater. Vissa utgår från att allt är belagt med sekretess och att rätten att få ta del av information är en form av ynnest som staten kan medge.

Vad betyder absolut sekretess?

Det finns tre typer av sekretess, absolut, stark och svag. Absolut sekretess betyder att inga uppgifter under några förutsättningar får lämnas ut till andra än de anställda som behöver uppgifterna för att kunna utföra sitt arbete.

Share this post