Rekommendationer

Vad ar Eftervald?

Vad är Eftervåld?

Eftervåld är våld som du utsätts för efter att den våldsamma relationen tagit slut. Eftervåldet kan upplevas som minst lika fruktansvärt som våldet var under tiden relationen varade, och många gånger blir våldet också värre när relationen tagit slut. Här är några vanliga typer av eftervåld.

Vem är förövaren?

Kontroll och maktbehov är en viktig drivkraft bakom utövandet av våld i nära relationer. Genom fysiskt, psykiskt, sexuellt och materiellt våld kontrolleras offrets beteende och handlingsfrihet. Våld i nära relationer är både ett uttryck för och ett medel för att uppnå makt.

Vilka konsekvenser kan våld få?

Forskning visar att psykiskt, fysiskt och sexuellt våld ger konsekvenser för hälsan, både på kort och lång sikt. Fysiska skador kan vara frakturer, sårskador, blåmärken och skadade tänder. Konsekvenser på längre sikt kan vara depression, självskadebeteende, riskbruk av alkohol och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

Vad kan våld i nära relationer ha för konsekvenser för hälsan?

Man kan också känna vrede och ilska eller uppgivenhet och vanmakt. Att ha blivit utsatt för våld och ha levt under svår stress kan leda till så kallat posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Våldet kan också orsaka en rad fysiska reaktioner som huvudvärk, magbesvär, sömnsvårigheter, ätstörningar och utmattning.

Kan man anmäla någon för psykisk misshandel?

Brotten kan vara fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Det kan också vara brott där man tvingar eller hotar någon, stänger in någon eller befinner sig hemma hos någon utan lov. Genom att göra en polisanmälan är det möjligt att stoppa det våld eller de övergrepp man utsätts för.

Vad betyder våld i hemmet?

Våld i nära relationer kännetecknas av att den utsatta har en nära relation till och ofta starka känslomässiga band till förövaren. Detta försvårar möjligheten till motstånd och uppbrott. Våldet sker vanligtvis inomhus i offrets egen bostad. Det ökar i allvar och intensitet ju längre relationen pågår.

Vad innebär våld i hemmet?

Psykiskt våld kan handla om nedsättande kommentarer, förlöjliganden, glåpord, hot, tvång och trakasserier. Den våldsutsatta kan också utsättas för kontroll och social isolering. Fysiskt våld kan bestå av örfilar, knytnävsslag, slag med tillhyggen, knivstick, sparkar och stryptag.

Hur påverkas samhället av våld i nära relationer?

Våldsutsatta förlorar oftare sitt arbete, har lägre inkomster och blir oftare sjukskrivna än andra. De löper också högre risk att dö i förtid. Våldsutsatta kvinnors inkomster minskar med 25 procent, och våldsutsatta mäns med 14 procent. Sjukfrånvaron ökar med över 20 procent för både män och kvinnor.

Hur påverkas hjärnan av våld?

Att leva med trauma påverkar hjärnan. Den blir tränad i att hantera fara istället för att bli bra på att vara nyfiken, leka och lära sig nya saker. En person som har känt sig hotad eller otrygg under en längre tid kan utveckla ett trauma som gör att hjärnans alarmsystem aktiveras mycket lättare än hos andra.

Hur bemöta verbal misshandel?

Det kan vara värt att försöka om:

  1. Hen visar i handling att hen vill dig väl.
  2. Hen berikar ditt liv.
  3. Ni har gemensamma intressen och mål.
  4. Hen gör dig glad.
  5. Välvilja och generositet karaktäriserar ert förhållande.
  6. Vill du göra ett försök att bemöta psykisk misshandel så glöm de vanliga sätten att lösa konflikter.

Hur tar man sig ur en våldsam relation?

Det går att få hjälp av vården, socialtjänsten eller ideella verksamheter, som till exempel kvinnojourer och brottsofferjourer. De kan ge råd, stöd och vissa fall ett tillfälligt, skyddat boende. Många som väljer att lämna en relation behöver bearbeta det som har hänt.

Hur börjar våld i nära relationer?

Många kvinnor gör motstånd, men det leder ofta till ökat våld. Misshandel börjar ofta med psykiskt våld, till exempel kritiska och nedsättande kommentarer, som gör att kvinnan slutar tro på sig själv. Sedan kan det fysiska våldet komma som en fortsättning.

Kan jag anmäla min sambo för psykisk misshandel?

Hur känner män igen en kvinnomisshandlare?

Han kan ljuga och säga att misshandeln aldrig inträffat. Han manipulerar offret att lägga skulden på sig själv för misshandeln. Han kan växla sitt humör så att partnern aldrig vet var hon har honom eller vad som kommer att hända; misshandlaren är alltid oberäknelig.

Hur påverkas hjärnan av psykisk misshandel?

Vissa tappar aptiten och får sömnproblem. Psykisk misshandel kan också leda till ångest och depression. Endel kan utveckla posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och uppleva flashbacks från tidigare övergrepp och drabbas av mardrömmar.

Share this post