Allmänning

Vilka brott ar brottmal?

Vilka brott är brottmål?

Oavsett om den eller de tilltalade står åtalade för misshandel, rån, ekobrott, våldtäkt, häleri eller något annat brott, kommer nämligen samtliga att prövas i rätten som ett brottmål.

Hur går en domstolsprocess till?

En rättegång är ett sammanträde i en domstol där man kommer fram till om den som är misstänkt för ett brott ska dömas för brottet eller inte. Det kallas för att domstolen prövar åtalet. Om domarna kommer fram till att den tilltalade är skyldig till brottet bestämmer de också vilket straff som hon eller han ska få.

Vad kallas den misstänkte i ett brottmål?

Den misstänkta gärningspersonen som är åtalad i målet kallas för tilltalad.

Hur går det till när ett brott begåtts?

När ett brott har begåtts är det polisen som först utreder vad som har hänt. Det kan ske genom till exempel förhör, undersökning av brottsplats och en teknisk utredning. Detta kallas för förundersökning och den leds antingen av polis eller åklagare. Polis eller åklagare kan besluta att förundersökningen ska läggas ner.

Är fortkörning brottmål?

Det innebär att åklagaren utan rättegång bestämmer att den misstänkte ska betala böter. En förutsättning är att den som misstänks för brottet har erkänt det. Strafföreläggande är vanligt vid trafikbrott, till exempel fortkörning. Vi åtar oss alla typer av brottmål, inklusive skatteärenden.

Kan man se folks domar?

Om du vill läsa en dom eller beställa handlingar i ett mål ska du kontakta den domstol som har målet. Du har rätt att vara anonym. Du som är part i ett pågående mål behöver inte beställa, du får handlingarna skickade till dig. Domstolen gör alltid en sekretessprövning innan en handling lämnas ut.

Hur går det till från brott till straff?

Först förhörs den målsägande av både åklagaren och av försvararen. Sedan förhörs den tilltalade och slutligen följer förhör med eventuella vittnen till gärningen. I sitt slutanförande ger åklagaren en sammanfattning av åtalet och lämnar ett yrkande om påföljd.

Hur lång tid tar det att få en dom?

Svar: Hur lång tid det tar innan domen meddelas efter en rättegång är olika. Vid vissa förhandlingar lämnas dom redan i slutet av rättegången, samma dag. I de flesta fall brukar dom meddelas efter ca två veckor. Om du är tilltalad eller målsägare med ett skadeståndsanspråk får du domen hemskickad.

Vad betyder åtalad för brottmål?

Brottmål handläggs vid allmän domstol, som exempelvis tingsrätten. Förfarandet kan hänföra sig till brott såväl enligt brottsbalken som till annan strafflagstiftning. Brottmål är en rättegång där åklagaren anser att ett brott har begåtts och att de åtalade ska straffas.

Vad är syftet med brottmålsprocessen?

Det huvudsakliga syftet med dagens brottmålsprocess är att tillgodose statens intresse av att beivra brott. Det är primärt åklagarens uppgift att ta tillvara det intresset.

Kan fria från brott?

En förutsättning för att ge åtalsunderlåtelse är att det står klart att ett brott har begåtts, oftast därför att den som är misstänkt har erkänt. Vissa går fria medan andra döms – varför? Nej, ingen går fri – alla får ett straff.

Hur förbereds ett brottmål?

Domstolsprocessen i ett brottmål inleds med en förundersökning. När förundersökningen är klar beslutar åklagaren om åtal ska väckas eller inte. För att ett åtal ska kunna väckas måste bevisningen vara tillräckligt stark så att åklagaren på objektiv grund ska kunna förvänta sig en fällande dom.

Vad betyder det när en åklagare yrkar på något?

Begäran. Åklagaren kan till exempel yrka, dvs. begära, att domstolen ska döma den tilltalade till ett visst fängelsestraff.

Vilka åtgärder ska åklagaren vidta inför ett brottmål?

Åklagaren har tre huvuduppgifter: att leda polisens brottsutredning, att fatta beslut om åtal ska väckas, samt att föra talan i domstol. Åklagaren leder förundersökningen vid allvarliga brott som misshandels- och sexualbrott och utreder brottet i nära samarbete med polisen.

Vad händer om man inte godkänner strafföreläggande?

Om du inte godkänner, antingen genom att betala eller genom att både betala och skriftligt godkänna strafföreläggandet, kan åklagaren komma att väcka åtal vid tingsrätten. Använd Polismyndighetens bankgiro för strafföreläggande: 520-0894. Ange OCR-nummer när du betalar. Numret står på strafföreläggandet.

Varför finns åtalsunderlåtelse?

Ett vanligt skäl för både åtalsunderlåtelse och förundersökningsbegränsning är att personen nyligen har dömts för annan brottslighet och att det nya brottet inte skulle innebära att straffet skärptes. Åtalsunderlåtelse är också vanligt för ungdomar under 18 år.

Får man mildare straff om man erkänner?

Kan du erkänna för att få ett lindrigare straff? I Sverige har vi ingen princip som säger att man får ett lindrigare straff endast för att man erkänner.

Vad menas med åtalseftergift?

Vid vissa mindre förseelser och vid brott som begås av ungdomar under 18 år kan åklagaren frångå sin skyldighet att åtala. Kallas också åtalsunderlåtelse.

Vad finns det för nackdelar med åtalsunderlåtelse?

*Nackdelarna* är, som du skriver, dels att det inte sker någon mer ingående prövning av vad som hänt, dels att beslutet om åtalsunderlåtelse införs i *belastningsregistret* (LBR 3 § p. 4) och gallras efter *tre år* (LBR 17 § p. 11).

Vem beslutar om åtalsunderlåtelse?

I vissa fall kan åklagaren frångå sin skyldighet att åtala. Om åklagaren beslutar om åtalsunderlåtelse så betyder det att det inte blir åtal eller rättegång. En förutsättning för åtalsunderlåtelse är att man erkänt brottet.

Vilka brott ger 6 års fängelse?

Grov stöld ger 6 månader till 6 års fängelse. Om någon tar en moped för att åka en sträcka och sedan lämnar mopeden eller om en person tar något som inte har en ägare döms personen för egenmäktigt förfarande (BrB 8:8). Under denna lag ryms sådana brott som inte är stölder men kan likna dem.

Share this post