Frågor

Vad ar bottentralning?

Vad är bottentrålning?

Bottentrålar används för arter som under hela eller delar av sitt liv lever i, på eller nära havsbottnen, som exempelvis torsk, plattfiskar, räkor och havskräftor. Det finns flera olika sorters bottentrålar med olika mycket kontakt med botten.

Vad betyder trålare?

Tråla betyder i stort sett samma sak som fiska.

Är trålning förbjudet?

Förbjud bottentrålning i skyddade områden och flytta ut trålgränsen. Det skulle bidra till att öka återskapa biologisk mångfald i Östersjön. Kravet riktar WWF till regeringen i samband med lanseringen av en ny rapport inför ett EU-möte om Östersjön.

Vad använder man fiskmjöl till?

Fiskmjöl används som livsmedel eller djurfoder. Fiskmjöl används som mat vid fiskodling och vid uppfödning av grisar, höns och pälsdjur. Mjölet består till 60–75 procent av protein. Det innehåller även mineralämnen, bland annat kalciumfosfat.

Vad betyder selektivt fiske?

Selektivt fiske innebär enkelt uttryckt ett fiske som fångar rätt arter av rätt storlek vid rätt plats och rätt tidpunkt. Det betyder också att oönskade bifångster kan minimeras.

Hur fungerar fiskekvoter?

Individuella kvoter ITQ bygger på att staten äger fiskresursen och bestämmer en kvot för hur mycket fisk som får fångas. Kvoten delas upp i förväg mellan fiskarna, vilket innebär att varje fiskare vet hur stor dennes del av kvoten kommer att vara.

Vad är selektivt fiske?

Hur trålar man?

En trål har oftast fyra armar men vissa trålmodeller har fler för att öka vallningseffekten. I änden av armarna är de så kallade ”svepen” fästa, det vill säga de linor trålen släpas med. Var svepen sedan fästs beror på vilken metod man valt för att släpa fram trålen.

Vem trålar i Östersjön?

Sill och strömming är den kommersiellt viktigaste fisken runt Sverige, klart mer lönsam än arter som nordhavsräka, havskräfta, torsk och skarpsill. De fem ovannämnda trålarna ser också ut att ha höga vinstmarginaler, mellan 16 och 25 procent i fjol.

Share this post