Populära

Vilka for och nackdelar finns det med att vem som helst kan publicera texter pa internet?

Vilka för och nackdelar finns det med att vem som helst kan publicera texter på internet?

Här kan vem som helst som har tillgång till en dator publicera i princip vad som helst. Man kan söka sin egen information och sina egna källor. Men det gör det också svårt för en internetanvändare att veta vad man ska lita på: Oklara platser.

Varför är det viktigt att vara källkritisk på nätet?

Genom källkritik undersöker du källors äkthet. Det är även en av de roliga och utmanade aspekterna av att göra egen källgranskning: du kan avslöja oriktiga uppgifter. Ett kritiskt tänkande innebär inte att du är vaccinerad mot att bli lurad, men efterforskningar på nätet kan göra att du blir mer medveten.

Vilka frågor är viktigt att tänka på när du granskar en källa?

Oavsett vilken källa det rör sig om är det viktigt att du granskar den kritiskt och värderar dess relevans för ditt ämne….Källkritiska frågor

  • Vem är upphovsperson?
  • Vilket syfte har innehållet?
  • För vem är materialet skrivet?
  • Hur aktuell är informationen?
  • Hur trovärdigt är innehållet?

Hur gör man en Källgranskning?

Så källgranskar du en nyhetsartikel

  1. Läs hela artikeln och bilda dig en uppfattning om vad den vill förmedla.
  2. Klicka in på den länkade källan – i det här fallet Elefantnyheterna – för att vidare undersöka var påståendet kommer från.
  3. Är detta originalartikeln?

Vilka fördelar och risker finns det med internet?

Internet är en naturlig del av våra liv, och bidrar bland annat till att vi kan hitta korrekt information inom några sekunder, nyttja underhållningstjänster såsom Netflix samt SVT Play samt använda kommunikationsappar likt Facebook Messenger. Men det finns även nackdelar, likt förlust av integritet samt piratkopiering.

Vad är svårigheterna med den mångfald och allsidighet som finns på internet?

Att det förekommer bedrägerier och kriminalitet (5 %), att den personliga integriteten är hotad (5 %) och att andra kan komma åt vad man gör på internet (3 %).

Share this post