Rekommendationer

Vad menas med vinstdisposition?

Vad menas med vinstdisposition?

Vinstdisposition är en av bolagsstämma eller föreningsstämma beslutad användning av ett aktiebolags eller en ekonomisk förenings disponibla vinstmedel. Inför stämman ska styrelsen ta fram ett förslag på hur vinstdispositionen ska vara. I aktiebolag ska förslaget finnas med i förvaltningsberättelsen.

Hur kan vinsten disponeras i ett aktiebolag?

Vinst i aktiebolag kan fördelas på olika sätt. Det kallas för vinstdisposition. Vinsten kan dels betalas ut som utdelning till företagets aktieägare, men även sättas av till det egna kapitalet. Eget kapital delas in i bundet eget kapital och fritt eget kapital.

Vad är en Dispositionsfond?

Den del av årets vinst som inte bokförs på de andra fonderna läggs till något som ibland kallas dispositionsfonden.. Detta är ett ålderdomligt uttryck. I modern redovisning talar man om balanserat resultat, balanserad vinst eller förlust eller balanserade vinstmedel, vilket är samma sak som dispositionsfond.

Hur kan vinster disponeras i ett aktiebolag?

Hur förslaget till utdelning uttrycks?

Innehåll i förslaget Ett förslag till vinstutdelning ska innehålla uppgifter om: utdelningsbelopp för varje aktie och det sammanlagda beloppet. tidpunkt då vinstutdelningen ska betalas. uppgift om vilken typ av egendom som ska delas ut, om utdelningen ska avse annat än pengar.

När behöver man äga aktien för att få utdelning?

Avstämningsdagen. Den dag då du behöver vara en registrerad aktieägare i företagets aktiebok för att få ta del av utdelningen. Avstämningsdagen infaller oftast två bankdagar efter sink-dagen.

Hur länge ska man ägt en aktie för att få utdelning?

REDAKTIONEN SVARAR: Hej Martin, för att få utdelning krävs endast att man är registrerad som aktieägare på avstämningsdagen som är tredje bankdagen efter bolagsstämman. Det är alltså inget krav på hur länge man ska äga en aktie.

Share this post