Innehållsförteckning
Varför ger man lusern till häst?
Lusernpellets kan ges till alla djurslag, men är vanligast till häst. Lusern tillför foderstaten extra fiber och protein. Lusern är också populärt att ge till värphöns då det har en positiv effekt på gulefärgen.
Vilken ras är SWB?
Varmblod. I samlingsnamnet varmblod ryms olika typer av sporthästar som bland annat används inom rid-, trav- och galoppsporten. I Sverige talar man om svenskt varmblod (SWB). Namnet till trots är blodslinjerna väldigt internationella, och det går egentligen inte att tala om en enhetlig ras.
Varför behöver hästen protein?
Protein utgör grunden för uppbyggnad och reparation av muskelvävnad. Hästar behöver det i en lättillgänglig form med god sammansättning för en optimal muskelsättning. Det är viktigt att din hästs proteinbehov tillgodoses.
Vilka raser är halvblod?
Den traditionella förklaring på en halvblodshäst är varmblodshästar som har mer influens av kallblodshäst, eller mindre influens av fullblodshäst. I enstaka fall kan vissa raser ha både halvblod och varmblod inom samma ras. Svenskt varmblod och svenskt halvblod är ofta två olika namn på samma ras.
Varför lucern?
Lucern är en ärtväxt med högt proteininnehåll som brukar ges som komplement när hästens hö innehåller för lite protein. Lucern finns som hackat strå och som pellets. Pelletsen bör blötläggas innan utfodring då de annars sväller i hästens mage.
Kan man ge för mycket lusern?
Hö kan man ge obegränsade mängder, såvida inte hästen blir fet. Detsamma gäller egentligen lucern men man måste tänka på den höga proteinhalten, det kan bli för mycket.
Vilken är den vanligaste hästrasen?
Listan toppas av SWB, följd av islandshäst och varmblodstravare. Vanligaste hästraserna i Sverige i juni 2018: Svenskt varmblod (SWB) Islandshäst.
Vad är det för skillnad på varmblod och kallblod?
Kallblod har en grov kroppsbyggnad, är lugna och har tjockt tagel i man, pannlugg och svans. De har också kraftigt skyddshår kring hovarna. Varmblod har en ädlare kropp än kallbloden, och är livligare. Och när vi nu pratarom ”blod” kan vi nämna att fullblod och halvblod är varmblodiga hästar.
Vad händer om hästen får för lite protein?
Något som de flesta nog känner till, är att för lite protein leder till en muskelfattig häst. Men lösningen till en muskelfattig häst kan vara att den behöver mer energi. Om hästen utfordras med för lite energi kommer den istället använda proteinet som energikälla.
Vad händer om en häst får för mycket protein?
Ett överskott av protein hanterar kroppen genom att deaminera aminosyrorna i levern vilket resulterar i ammoniak som hos häst till stor del görs om till urea och utsöndras med urinen. Detta skapar en acidotisk belastning eftersom ureasyntesen frisätter vätejoner.
Vilka hästraser är arbetshästar?
Generellt sett är arbetshästarna starka, intelligenta, fogliga och villiga att arbeta, vilket gör dem till idealiska djur för jordbruksarbete såväl som många andra ändamål.
- Shirehäst.
- Suffolk punch.
- Clydesdale.
- Irish draught.
- Holländskt kallblod (Dutch Draft)
- Friser.
- Ardenner.
- Jutsk häst.
Vad är skillnaden på varmblod och halvblod?
Halvblod är i en så kallad undergrupp från kategorin varmblodshästar. Även dessa är oftast mycket brukbara och bra att använda sig utav då man tävlar, största skillnaden som är där är egentligen det mentala. En halvblodshäst är betydligt mycket lugnare än den varmblodiga.