Frågor

Hur det gar till i en rattegang?

Hur det går till i en rättegång?

Som brottsoffer kallas du under rättegången för målsägande och sitter bredvid åklagaren. Om du funderar över något kan du fråga åklagaren. Åklagaren berättar hur åklagaren anser att brottet har gått till. Därefter får först du som målsägande berätta om händelsen, sedan den tilltalade och slutligen eventuella vittnen.

Varför startade Häxprocessen?

Under 1500- och 1600-talen pågick religionskrig runt om i Europa. Nationalstater växte fram och kristendomen användes som politisk ideologi för att ena folket. Samtidigt pågick häxprocesser i den kristna världen och tiotusentals människor i Europa blev anklagade för häxeri och avrättade.

Hur går ett tvistemål till steg för steg?

Väldigt förenklat hur ett tvistemål steg för steg går till:

  1. Förberedelser inför tingsrätten.
  2. Muntlig förbredelse.
  3. Tingsrätten ska verka för att förlika parterna.
  4. Målet ska avgöras genom huvudförhandling (rättegång)
  5. Rättegången avslutas.

Var Började Häxjakten?

Häxjakten började på Island med en bestämmelse från 1564, som ålade lokala fogdar att rapportera alla former av kätteri, och intensifierades 1630, när den danska trolldomsparagrafen från 1617 infördes på Island.

Varför slutade Häxjakten?

1756 mottog Hanna Hansdotter en dödsdom för häxeri, men denna dom verkställdes inte utan omvandlades till straffarbete. Sveriges sista häxprocess, Häxprocessen i Ål utspelade sig 1757; 18 personer blev då förklarade oskyldiga efter att ha utsatts för tortyr.

Vad räknas som tvistemål?

Om två parter inte kommer överens uppstår en tvist. Om parterna inte kan lösa tvisten själva, kan tingsrätten ta upp ärendet. Några av de vanligaste tvisterna är tvist om pengar och tvister om köp.

På vilket sätt börjar ett tvistemål?

Ett tvistemål inleds genom att en stämningsansökan lämnas in till tingsrätten. Normalt till den tingsrätt där den som kravet riktas mot har sin hemvist. I stämningsansökan görs ett yrkande och beskrivning av de bevis som åberopas. Därmed startas den juridiska processen.

Share this post