Ny

Vad ar koldioxidkompensation?

Vad är koldioxidkompensation?

Koldioxidkompensation innebär att vi kompenserar bort våra utsläpp genom att investera i projekt som tar bort koldioxid från atmosfären och lagrar den.

Hur köpa utsläppsrätter?

Tak för utsläpp inom EU Varje utsläppsrätt ger rätten att släppa ut ett ton koldioxid eller motsvarande mängd av vissa andra växthusgaser. Företagen kan få utsläppsrätter antingen genom gratis tilldelning eller genom att köpa dem på en auktion.

Hur klimatkompenserar flygbolagen?

Så klimatkompenseras din resa Vi kompenserar utsläpp av växthusgaser (CO2e) från alla nordiska kunders flygresor och från hotellens elanvändning, uppvärmning och från bränsleförbrukningen från hotellens fordon. Vi kompenserar även för transferbussarnas bränsleförbrukning till och från dessa hotell.

Vad är ClimateHero?

🤔 Vad är ClimateHero? – Det är en gratis tjänst som hjälper planetens invånare att förstå och banta sitt klimatavtryck. Det fungerar som ett roligt test som tar fem minuter att göra. När testet är klart får du positiv feedback på det du gör bra och så lyfter vi saker du kan förbättra.

Hur fungerar klimatkompensation?

Hur fungerar klimatkompensation? Tanken med klimatkompensation är att den som orsakar utsläpp kan betala för att motsvarande mängd utsläpp minskar någon annanstans. Det kan ske genom att köpa utsläppsrätter så att de inte kan användas av någon annan.

Vem utfärdar utsläppsrätter?

EU delar också ut en viss andel av utsläppsrätterna gratis. Syftet är att minska risken att Europas industrier flyttar sin verksamhet till länder med lägre klimatkrav. Varje år utfärdar EU omkring 1,5 miljarder nya utsläppsrätter.

Vem bestämmer utsläppsrätter?

I Sverige regleras handeln med utsläppsrätter av lagen (2020:1173) om vissa utsläpp av växthusgaser och förordningen (2020:1180) om vissa utsläpp av växthusgaser. Naturvårdsverket är tillståndsmyndighet. Naturvårdsverket är den myndighet som planerar, utreder och prövar frågor om tilldelning av utsläppsrätter.

Hur länge gäller en utsläppsrätt?

Företag och bolag som står för utsläppen förfogar över utsläppsrätter (tilldelningar eller ransoner) under handelsperioder som varar 4-5 år. Det totala antalet utsläppsrätter motsvarar den bestämda mängden utsläpp, vilket gör att den totala mängden utsläpp begränsas till det överenskomna taket.

Share this post