Blogga

Far jag kompensation nar min lediga dag infaller pa rod dag?

Får jag kompensation när min lediga dag infaller på röd dag?

År 2005 när nationaldagen blev röd dag istället för Annandag pingst innebar detta att den lediga dagen vissa år infaller på en lördag eller söndag. Visste du att du har rätt till en extra ledig dag dessa år som kompensation? I år 2021 infaller nationaldagen, den 6 juni, på en söndag.

Kan man bli tvingad att jobba röda dagar?

Vilka dagar som man ska arbeta och vilka dagar som är ”röda” regleras inte i arbetstidslagen. Det brukar vara reglerat i arbetstidsavtal (kollektivavtal) mellan arbetsgivaren och facket. Du kan höra efter med facket, till exempel facklig ombudsman, om vilka regler som finns inom ditt arbetsområde.

Vad gäller för röda dagar?

Om inget är reglerat i policy eller avtal gäller normal arbetstid under dag före röd dag och på klämdagar (en dag eller flera dagar som infaller mellan olika helgdagar). I vissa branscher finns det regler inskrivet i centrala kollektivavtal som ger arbetstagare rätt till halvdag (halv arbetsdag) dag före röd dag.

Hur mycket är en röd dag värd?

Svar:Arbetar du heltid på en arbetsplats som har kollektivavtal (HRF-Visita), så tjänar du in en extra ledighetsdag om du arbetar en röd dag som infaller på en lördag. En röd dag som infaller på en söndag ger inga extra ledighetsdagar.

Vad händer om röd dag infaller på helg?

Men blir vi av med en ledig dag när en röd dag infaller under helgen? Sedan 2005 är nationaldagen en röd dag (i stället för annandag pingst). För den som har koll på när de röda, lediga dagarna infaller är dock årets utfall en missräkning. På söndag är det den 6 juni, vilket innebär att en ledig helgdag faller bort.

Vad händer om 6 juni infaller på en helg?

Du och din arbetsgivare ska då komma överens om när du kan ta ut ledigheten. Anledningen till att du ska kompenseras när 6 juni infaller på en lördag eller söndag är att dagen ersatte annandag pingst som helgdag.

Vad gäller dag före röd dag?

På vissa arbetsplatser har man kommit överens om att alla eller utvalda dagar som infaller innan en röd dag, så som t. ex. dagen innan Kristihimmelfärd eller långfredagen, är halvdagar. Det vill säga att man endast jobbar halva den ordinarie arbetstiden.

Vad händer om man är sjuk på en röd dag?

Arbetstagare på svensk arbetsmarknad är normalt lediga på röda dagar i kalendern, utan avdrag på lönen. Är arbetstagaren sjuk en röd dag utgör denna en del av sjuklöneperioden såvida den röda dagen infaller efter det att sjuklöneperioden inletts, eftersom beräkningen görs utifrån kalenderdagar.

Vad gäller för att få rätt till extra ledighetsdagar?

Du måste kvalificera dig för extra ledighetsdagar genom att ha minst två månaders sammanhängande anställningstid. Olika dagar har olika regler. Minst en av dina intjänande extra ledighetsdagar ska läggas ut under julhelgen. Dock kan man inte vara extra ledig en röd dag och också tjäna in en till.

https://www.youtube.com/watch?v=vtBr9cr4sso

Share this post