Populära

Vad handlar de flesta latarna om?

Vad handlar de flesta låtarna om?

Musiken har alltid betytt mycket för människan, genom alla tider. Musik är ett sätt att uttrycka sig och den ger oss en mening till vårt liv. På samma sätt som musiken ger mening till vårt liv, tillskriver vi den en mening som vi uppfattar som riktig.

Hur spred sig musiken förr?

Musik virvlar kring i luften en sekund, sedan är den borta. Det finns musikinstrument avbildade i grottmålningar och på hällristningar, till exempel nordiska bronsålderslurar. Man kan bygga sådana lurar i dag och få en aning om klangen och tonomfånget. Men man kan inte veta vilken musik de spelade förr.

När kom första musiken?

Från 800-talet e.Kr. kan man börja spåra den västerländska konstmusiken i källmaterialet tack vare bevarade notdokument. Den grekiska musikteorin, förmedlad genom romerska och senare även arabiska källor, hade tagits i kyrkans tjänst för att standardisera kyrkosången – vad som kom att kallas Gregoriansk sång.

Hur låter bluesmusik?

Blueslåtars text handlar ofta om problem eller olycka, framförda i en lösligt berättande stil. Namnet kommer från uttrycket in the blue moods, feeling blue och blue notes som betyder ledsen, sorgsen. De instrument som är vanligast i blues är gitarr, piano, munspel, basgitarr, trummor och slagverk.

Vad är viktigt i klassisk musik?

Klassisk musik är musik som är klassisk i betydelsen av något ”som har erkänt bestående konstnärligt och kulturellt värde” och att den anses speciellt värdefull och en del av ett kulturarv.

Under vilken period i musikhistorien var Mozart verksam?

Wolfgang Amadeus Mozart var en tonsättare verksam under Wienklassicismen. Mozart är ett av musikhistoriens mest kända namn, och kanske står han för fler välkända melodier än någon annan kompositör.

Hur såg samhället ut under Wienklassicismens?

Klassicismen föddes under 1600-talets mitt i Tyskland, som på den tiden var uppdelad i mindre småstater. I varje stat utvecklades egna musikstilar. Detta mest p.g.a. att de hade olika kapellmästare. Stilarna spred sig från en stat till en annan, vilket resulterade i att man fick liknade musikstilar.

Vilka musikstilar är moderna idag?

Modern musik. Modern musik består av flera olika delar som flätas samman av ett flertal olika genrer med start i början av 1900-talet. Till modern musik räknas idag allt från tidig klassisk 1900-tals musik av Stravinskij via blues, jazz och alla former av rock till dagens elektroniska musik.

Vilken är den kändaste genren?

Den kompletta kartan omfattar uppemot 20 miljarder låtar och 1.000 städer över hela världen, där man kan se vad som är populärt i varje stad. Hip hop är den genre som dominerar.

Share this post