Innehållsförteckning
Hur tror du att vården bedrivs om 25 år Vilka är de största skillnaderna?
Mindre fokus på huruvida vård är öppen eller sluten, på vårdcentral eller sjukhus, fysisk eller digital. Information som behövs för att bota och lindra flödar fritt mellan dem som har rätt att se den. Stor förståelse för andra delar av vårdkedjan och vikten av kollaboration. Mer autonomi (och ansvar).
Hur ser vården ut om 50 år?
60% av allmänheten anser att svensk sjukvård är säker, signifikant högre representation ser vi bland män och allmänhet som passerat 50 år. Bland professionen är attityderna höga, hela 74 % av läkarna anser att svensk sjukvård är säker.
När kom hospitalen?
Danvikens hospital tillkom på initiativ av Gustav Vasa under 1500-talet. Den ännu bevarade sjukhusbyggnaden byggdes på 1700-talet. Från 1740-talet fick hospitalet börja ta emot sinnessjuka personer. Sjukhuset är flitigt omnämnt i kulturen och på 1700- och 1800-talen användes ordet Danviken synonymt med dårhus.
Vad är maktbalans inom vården?
Ändrad maktbalans Patientens ökade kunskap om den egna hälsan kommer att tvinga fram förändringar i vårdens strukturer och hierarkier, tror Ann Johansson. – Det viktiga är att maktbalansen förändras och då måste vi alla reflektera över vårt sätt att arbeta.
Hur ser sjukvården ut idag?
Vården i Sverige är inte jämställd. Det betyder att det finns omotiverade skillnader i vårdtillgång, vårdkvalitet och hälsa mellan kvinnor och män. Olika frågor ställs till kvinnor och män, olika slutsatser dras och olika behandlingar ges. Kvinnor upplever på gruppnivå ett sämre bemötande än män.
Översyn av socialtjänstlagen och socialtjänstens uppgifter har skett med utgångspunkten att grundläggande målsättningar och värderingar för socialtjänsten ska ligga fast. Detta anges i direktiven. Det gäller principerna om helhetssyn, det förebyggande perspektivet och att den enskildes resurser ska tas tillvara.
Hur kommer sjukvården se ut i framtiden?
2030 är det helt ute att sitta i väntrum på ett sjukhus, en miljö där många patienter ofta blir sjukare av komma till. Hela vårdkonsumtions mönstret håller på att ändras och det kommer bli mer digitalt än vad vi kan förstå idag. Patienter som inte absolut måste besöka sjukvården kommer att få vård på distans.
Hur många Intensivvårdsplatser finns i Sverige?
Tre gånger per år gör Svenska Intensivvårdsregistret en sammanställning av antalet intensivvårdsplatser, utifrån vad som rapporteras in från landets 83 intensivvårdsavdelningar. Före pandemin var den officiella siffran 524 intensivvårdsplatser, en siffra som även omfattar platser utan respiratorstöd.