Allmänning

Nar kan man fa en betalningsanmarkning?

När kan man få en betalningsanmärkning?

Man får en betalningsanmärkning när man efter lång tid inte har betalat en skuld. Vid en utebliven betalning, till exempel av en vanlig telefonräkning, får du vanligtvis först en påminnelse från företaget som utfärdat fakturan. Om du trots detta inte betalar, går ärendet vidare till inkasso.

Kan man bli av med betalningsanmärkning tidigare?

Det är inte möjligt att få bort en betalningsanmärkning i förtid. När det väl gått så långt att du fått en anmärkning spelar det ingen roll om du betalar skulden direkt. Då är skadan redan skedd. En betalningsanmärkning ligger kvar och är synlig för alla som tar en kreditupplysning på dig i tre år.

När försvinner anmärkning hos Kronofogden?

Det finns ingen bestämmelse som säger när en betalningsanmärkning om en juridisk person ska gallras. Betalningsanmärkningar brukar dock gallras efter fem år. Uppgifter om ansökan om betalningsföreläggande brukar gallras två år efter utgången av det år då ansökan gjordes.

När får man betalningsanmärkning Kronofogden?

När du har en skuld du inte betalar kan den som vill ha betalt ta hjälp av Kronofogden. Så småningom registreras din skuld i våra register. Då kan kreditupplysningsföretagen hämta den informationen från oss och det innebär att du fått en betalningsanmärkning.

Vem kan ge betalningsanmärkning?

Det betyder inte heller att någon har slagit fast att du är betalningsskyldig. Men om du inte protesterar medger du att du är betalningsskyldig. Då kommer Kronofogden att meddela ett så kallat utslag, som innebär att det registreras en betalningsanmärkning på dig i kreditupplysningsföretagens register.

Hur länge ligger en anmärkning kvar hos UC?

Betalningsanmärkning på fysisk person (privatpersoner och enskilda firmor/näringsidkare) ligger kvar i tre år (36 månader) från det att händelsen inträffade. För juridisk person (företag som t. ex. aktiebolag och handels- och kommanditbolag) ligger den kvar i fem år (60 månader) från händelsen.

Får man betalningsanmärkning direkt av Kronofogden?

Ett krav från Kronofogden betyder inte att du automatiskt får en betalningsanmärkning. Du har möjlighet att betala kravet eller bestrida kravet om det är felaktigt. Om du inte svarar på ett krav från Kronofogden kan du få en betalningsanmärkning.

Share this post