Frågor

Vad menas med ISO 9001?

Vad menas med ISO 9001?

ISO 9001 är en internationell ledningssystemstandard vars syfte är att agera som stöd för att kontinuerligt förbättra samt utveckla företag och dess ledningssystem. Vidare bygger standarden på 7 grundläggande principer av kvalitetssäkring för ett företags verksamhetsprocesser.

Vad innebär standarden ISO 14001?

ISO 14001 ger ett tydligt ramverk för att minska din miljöpåverkan, se till att du uppfyller lagstadgade krav och bygga upp förtroendet hos intressenterna. Standarden ger din organisation ett systematiskt tillvägagångssätt för att planera, införa och förvalta ett miljöledningssystem.

Vilka är de övergripande områdena i ISO standarderna?

ISO 9001 baseras på 7 principer:

  • Kundfokus.
  • Ledarskap.
  • Medarbetarnas engagemang.
  • Processinriktning.
  • Förbättring.
  • Faktabaserade beslut.
  • Relationshantering.

Vad är en kvalitetsstandard?

Med kvalitet menas hur väl krav och förväntningar uppfylls. Många känner till ISO 9000, som är den internationella standarden för kvalitet, och som gäller för alla sammanhang.

Vad betyder miljöprestanda?

Miljöprestanda i sin tur, definieras i ISO 14001 och 14004 som mätbara resultat från miljöledningssystemet. Tolkningarna av vad som skall förbättras kan skilja sig åt och i vissa fall begränsa arbetet till enkom sådana förbättringar som är konkret mätbara diskuteras.

Vad är miljöprestanda?

Syftet med att mäta ett företags miljöprestanda är ta reda på om det åtagande om ständiga förbättringar som företaget gjort uppfylls och om företaget lever upp till gällande lagar. – Man mäter helt enkelt för att kunna ta ställning till om det blir bättre och för att styra i rätt riktning.

Vad innebär standarden ISO 9000?

ISO 9000-serien av standarder ISO 9000-standardfamiljen är en uppsättning kvalitetshanteringsstandarder som utvecklats av International Organization for Standardization (ISO) som specificerar krav på kvalitetsstyrningssystems bestämning, planering, implementering, drift och förbättring av en organisation.

Vad innebär ISO 201 21?

ISO 20121 är en internationell standard för hållbarhet vid evenemang som lanserades i samband med OS i London 2012, därav namnet. ISO står för International Organization for Standardization. Bureau Veritas Certification Swedenär certifieringsorgan för ISO 20121.

Vad är ISO och vad gör de?

ISO är en gemensam organisation för nationella standardiseringsorganisationer i 164 länder. Huvudkontoret ligger i Geneve. ISO:s uppgift är att utarbeta standarder för näringslivet för att underlätta utveckling och tillverkning av produkter och tjänster med syftet att underlätta handel av dessa.

Har ersatts av ISO?

Under 2018 ersatte ISO 45001 den brittiska standarden OHSAS 18001, som tidigare har varit den vanligast förekommande på arbetsmiljöområdet. ISO 45001 är fastställd som svensk standard och finns i svensk översättning. Sverige har, via SIS, lett den internationella arbetsgruppen som har tagit fram standarden.

Share this post