Rekommendationer

Hur beskattas kapitalinkomster?

Hur beskattas kapitalinkomster?

Beskattning av olika kapitalinkomster I normalfallet beskattas kapitalvinster och utdelningar med 30 procent i Sverige. Det finns dock viktiga undantag. I onoterade bolag som inte klassas som fåmansbolag är skatten något lägre, 25 procent.

Hur räknas kapitalinkomster?

Till inkomst av kapital hänförs sådana inkomster och utgifter som inte ska hänföras till näringsverksamhet eller till tjänst. Till kapital hör t. ex. uthyrning av privata tillgångar, utdelning på aktier, vinst vid försäljning av tillgångar och ränteutgifter.

Hur bokföra inköp av varor utanför EU?

I baskontoplanen bokförs varuinköp i kontogrupp 40, reduktioner av inköpspriser bokförs i kontogrupp 47 och lagerförändringar bokförs i kontogrupp 49. Det momspliktiga beloppet vid import av varor bokförs i kontogrupp 45. Utgående och ingående moms bokförs i kontogrupp 26.

Är fonder inkomst av kapital?

Du som äger fondandelar ska också ta upp en schablonintäkt som inkomst av kapital, oavsett om du har sålt fondandelar eller inte under året. Schablonintäkten beräknas av din bank eller ditt fondbolag och är förifylld i din deklaration. Schablonintäkten är 0,4 % av fondandelarnas värde vid årets ingång.

Vad är din inkomst av kapital?

Juridiskt. Inkomst av kapital är i juridisk mening ett eget inkomstslag vid sidan av inkomst av tjänst och inkomst av näringsverksamhet. Privatpersoner redovisar sina kapitalinkomster, till exempel vinst vid försäljning av fastighet eller utdelning från bolag, i deklarationen.

Hur bokföra inköp av varor från EU?

Inköpet av varorna, som skulle ha haft 25% moms i Sverige, bokförs på konto 4056 eller 4515 Inköp varor 25% EU (beroende på vilken kontoplan du använder), med momskod 200. Eftersom momskod 200 används tillsammans med inköpskontot kommer en beräknad utgående moms och en beräknad ingående moms att bokföras per automatik.

Share this post