Populära

Vad menas med anstallningstrygghet?

Vad menas med anställningstrygghet?

LAS betyder Lagen om Anställningsskydd och är en lag som är till för att skydda anställda. Lagen reglerar hur en arbetsgivare får hantera situationer som uppsägningar och provanställningar. Enligt LAS får en arbetsgivare till exempel inte säga upp en anställd utan att ha en så kallad saklig grund.

Vad innebär det att ha kollektivavtal?

Kollektivavtal är en frivillig överenskommelse om dina villkor och rättigheter på arbetsplatsen, mellan arbetsgivare och det fackförbund som organiserar anställda på arbetsplatsen.

Hur lång uppsägningstid efter 5 år?

Anställd i mellan 4 och 6 år – 3 månaders uppsägningstid. Anställd i mellan 6 till 7 år – 4 månaders uppsägningstid. Anställd i mellan 8 till 9 år – 5 månaders uppsägningstid. Anställd i 10 år eller längre – 6 månaders uppsägningstid.

Vad är syftet med medbestämmandelagen?

Lagen reglerar i huvudsak: Förhandlingsrätt – Rätt för arbetstagare och arbetsgivare att förhandla med motparten i vissa frågor. Till exempel har arbetsgivare skyldighet att förhandla med arbetstagarorganisationen om viktigare förändring i verksamheten eller viktigare förändring av arbets- och anställningsförhållanden.

Varför är det bra att ha kollektivavtal?

Kollektivavtal skapar stabilitet på arbetsmarknaden och ger färre konflikter. Under avtalstiden gäller så kallad fredsplikt, då får man inte vidta några stridsåtgärder (till exempel strejk och lockout). Jämfört med andra länder är det ovanligt få konflikter på den svenska arbetsmarknaden.

Varför är det så viktigt med kollektivavtal?

Med ett kollektivavtal på arbetsplatsen vet både arbetsgivare och anställda vilka regler som gäller. De anställda garanteras rimlig lön och villkor som är gemensamma för branschen. På så sätt kan företagen konkurrera på lika villkor utan risk att någon försöker förbättra lönsamheten genom dåliga anställningsvillkor.

Hur lång är uppsägningstiden gäller för en arbetstagare om denne varit anställd i 5 år?

11 § För både arbetsgivare och arbetstagare gäller en minsta uppsägningstid av en månad. – sex månader, om den sammanlagda anställningstiden är minst tio år. – när arbetstagaren skulle ha återupptagit sitt arbete enligt den anmälan om föräldraledighet som gäller när uppsägningen sker.

Vad gäller om jag säger upp mig själv?

Om du säger upp dig själv från en anställning, blir det som regel en avstängning av ersättningen under 45 ersättningsdagar. Om du är helt arbetslös och anmäld på arbetsförmedlingen innebär det att du inte får någon ersättning under nio veckor, då högst fem dagar per vecka kan räknas av.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med LAS?

LAS hämmar företagens möjligheter och vilja att skapa nya jobb och försämrar förutsättningarna för kompetensförsörjning och kompetensväxling. LAS leder också till att personer med begränsad utbildning eller erfarenhet får svårare att få jobb.

Vad är dåligt med LAS?

LAS ställer krav på att arbetsgivaren måste vara påläst och förstå systematiken innan uppsägningar sker. Så länge arbetsgivaren är insatt i systematiken tycks inte LAS vara något problem. Däremot när kompetensen saknas förefaller LAS framstå som det stora problemet för arbetsgivarna och främst mindre företagare.

Vilka fördelar finns det med LAS?

LAS, som är en förkortning av Lagen om anställningsskydd, är en viktig lag att känna till som arbetstagare i Sverige. Denna lag skyddar nämligen svenska arbetstagare när det gäller avsked och uppsägning, och fyller därför en viktig funktion på arbetsmarknaden.

Share this post