Allmänning

Far man salja personuppgifter?

Får man sälja personuppgifter?

Att lämna vidare personuppgifter är i linje med offentlighetsprincipen som är inskriven i den svenska grundlagen. Inte heller kan den systematiska insamlingen och försäljningen av personuppgifter klassas som olaglig. Trots det anser Datainspektionen att det finns skäl att ifrågasätta försäljningen.

Får man ha verksamhet hemma?

Du behöver ta ut en marknadsmässig hyra och för att den ska kunna beräknas behöver du kunna ange rummets läge och storlek. Ett krav är att ditt aktiebolag inte har några andra lokaler för verksamheten, utan är i behov av att hyra i din bostad. Ditt aktiebolag kan göra avdrag för hyran i deklarationen.

Vilka olika myndigheter måste jag ha tillstånd från innan jag får starta min verksamhet?

Tillstånds- och tillsynsmyndigheter kan vara lokala, regionala eller rikstäckande. Exempel på lokala och regionala myndigheter är kommuner, länsstyrelser och polismyndigheter. Exempel på rikstäckande myndigheter är Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), tidigare Datainspektionen, och Livsmedelsverket.

Vad får man tjäna på sin hobby?

Hobby räknas enligt Skatteverket till inkomstslaget tjänst, och i princip alla inkomster från hobbyverksamhet är skattepliktiga. Undantaget är om din sammanräknade inkomst är mindre än 20 431 kr.

Får man bedriva verksamhet i hyresrätt?

Man får bedriva viss näringsverksamhet i sin bostadslägenhet så länge den huvudsakliga användningen är bostad. Bedriver man någon verksamhet i lägenheten är det viktigt att inte störa sina grannar eller omgivningen.

Får man lämna ut personuppgifter till polisen?

När du skickar in något till polisen blir det normalt en allmän handling som diarieförs och bevaras i enlighet med arkivlagstiftningen. Personuppgifter i allmänna handlingar kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen men skyddas i vissa fall av sekretess.

Får man fråga om personnummer GDPR?

Det bör tilläggas att Sverige har valt att ha ett särskilt skydd för personnummer (art. 87 GDPR). Därför bör man exponera personnummer så lite som möjligt. Behandlingen av personnummer bör vara restriktiv och man måste göra en intresseavvägning mellan behovet av behandlingen och de integritetsrisker som den innebär.

Share this post