Allmänning

Vad ar Turkiet mest kant for?

Vad är Turkiet mest känt för?

25 Intressanta fakta om Turkiet

  • Turkiet dricker mest te i världen.
  • Hälften av landets invånare är under 30 år.
  • Turkiet är Kebabens hemland.
  • Istanbul är byggd på två kontinenter.
  • Oljebrottning är en nationalsport.
  • Turkarna introducerade kaffe till Europa.
  • Turkiet är självförsörjande.
  • Jordbruket sägs ha börjat här.

Vad för varor exporteras från Turkiet?

Viktiga exportvaror är kläder och textilier, elektrisk utrustning och elektronik (bland annat TV-apparater), fordon, jordbruksprodukter (frukt, grönsaker, vin), mineraler inklusive järn och stål. Nästan halva exporten går till EU.

Hur många procent är kristna i Turkiet?

Färre än en procent av Turkiets invånare bekänner sig idag till andra religioner än islam. Bland kristna finns sedan gammalt grekisk-ortodoxa och syrisk-ortodoxa (syrianer) liksom armenier och nestorianer (så kallade assyrier) i Turkiet.

Vad är speciellt med Turkiet?

Det är stora skillnader i klimat mellan olika delar av Turkiet. Längs kusterna i väster och söder råder medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda, regnrika vintrar. I inlandet är klimatet kontinentalt med heta, torra somrar och kalla, soliga vintrar.

Vad är Turkiets Nationaldjur?

I Turkiet kallas rasen ”Ankara kedisi” och har till och med utnämnts till nationaldjur.

Vad är Turkiets naturresurser?

Turkiet har naturtillgångar i form av krom, bor och många andra mineraler. Åtminstone 90 procent av all olja och 98 procent av gasen måste importeras, men gasfynd har gjorts vid provborrningar i Svarta havet, där det också tros kunna finnas nog med olja för att täcka landets behov i 50 år.

Vad odlar man i Turkiet?

Bomull odlas främst kring Izmir i väster och Adana i söder. Hasselnötter odlas i Svartahavsregionen; Turkiet är världens största producent av hasselnötter. Trakten runt Gaziantep är känd för sina pistagenötter. Tobak odlas framför allt i nordväst och frukt, druvor och oliver längs Egeiska havet i väster.

Vad kallades Turkiet under vikingatiden?

Bysans eller bysantinska riket: Östrom eller östromerska riket. Konstantinopel: Det äldre namnet på dagens Istanbul. Rus: Benämning som ibland användes för vikingar i österled.

Hur stor är turkiska armen?

Militärkuppförsöket i Turkiet 2016

Militärkuppförsöket i Turkiet 2016
Plats Turkiet
Döda 290 (2016-07-17)
Skadade 1 440
Gripna 6 000 (2016-07-17)

Vilken årstid ska du åka till Turkiet?

Turkiet har fyra årstider, men eftersom landet ligger så långt söderut är det varmt en längre period. Det går charter hela året, men är du ute efter varmare väder ska du åka någon gång mellan april och oktober. Högsäsong och som mest varmt är det under mitten av maj till mitten av september.

Vad är Klimatet i Turkiet?

Turkiets huvudstad Ankara Klimatet är ett tempererat medelhavsklimat med heta, torra somrar och milda, fuktiga och kalla vintrar, men förhållandena kan vara mycket strängare i det torrare inlandet.

Vilken republik är Turkiet?

Turkiet är en presidentialisk republik. Sedan Turkiet grundades som republik 1923 har landet utvecklat en stark tradition av sekularism. Turkiets konstitution slår fast de huvudsakliga principerna för statsstyrelsen och fastslår att Turkiet är en centraliserad enhetsstat.

Share this post