Frågor

Vilket parti ar arbetarpartiet?

Vilket parti är arbetarpartiet?

Arbetarpartiet är ett svenskt politiskt parti med säte i Umeå. Partiet ger ut tidningen Nya Arbetartidningen och flygbladet Umebladet. Dess ungdomsförbund heter Socialistisk Ungdom.

Vem var ledare i Tyskland under andra världskriget?

Adolf Hitler kom till makten i Tyskland den 30 januari 1933. På kort tid omvandlades landet till en nazistisk diktatur. All politisk opposition förbjöds. Politiska motståndare och andra oliktänkande fängslades och internerades i koncentrationsläger.

Vad betyder arbetarpartiet?

Ett arbetarparti, alternativt arbetareparti, är oftast ett politiskt parti som säger sig värna arbetarklassens intressen. Beteckningen används av ett flertal partier runt världen.

Vad heter partiet i Nordkorea?

Koreas arbetarparti är Nordkoreas största och även statsbärande parti. Eftersom Nordkorea är en diktatur är inga andra partier i praktiken godkända. Partiets officiella ideologi är juche.

Vilka var ledarna i axelmakterna?

Wilhelm Keitel var en generalfältmarskalk och chef för den tyska krigsmaktens överkommando (OKW). Alfred Jodl var en generalöverste och chef för den tyska krigsmaktens överkommandos (OKW) operativa avdelning. Heinz Guderian var en general och skaparen av Blitzkrieg och ledare för den tyska armén vid slutet av kriget.

Hur länge har socialdemokraterna suttit i riksdagen?

Socialdemokraterna har sitt ursprung i den socialistiska arbetarrörelsen och är dess främsta politiska gren. Partiet innehade regeringsmakten oavbrutet från 1936 till 1976. Partiet satt 2014–2021 i en koalitionsregering med Miljöpartiet, efter att ha varit i opposition sedan valet 2006.

Hur är makten fördelad i Nordkorea?

Sedan Nordkoreas sista president, Kim Il Sung, avled 1994 är presidentposten i praktiken avskaffad och de formella uppgifterna överförda på högsta folkförsamlingens ordförande Kim Yong Nam medan presidentens verkställande makt överförts till Kim Jong Un i hans roll som överbefälhavare.

Vilka länder ingick i axelmakterna?

Tyskland, Italien och Japan kallades för axelmakterna. Även alla andra länder som var allierade med Tyskland räknades till axelmakterna.

När tog socialdemokraterna makten i Sverige?

Share this post