Innehållsförteckning
- 1 Hur marknadsförs kosttillskott?
- 2 Vilka kosttillskott ska man inte blanda?
- 3 Vad krävs för att sälja kosttillskott?
- 4 Får man skicka kosttillskott utomlands?
- 5 Vad får man inte importera till Sverige?
- 6 Vem kontrollerar kosttillskott?
- 7 Vilka råd ger SLV?
- 8 Är bantningspiller farligt?
- 9 Vilka kosttillskott är förbjudna?
- 10 Är Xenical farligt?
- 11 Hur vet man om en substans är laglig och inte Dopingklassad?
- 12 Vilka krav ställer lagen på plaster som ska användas för livsmedel?
Hur marknadsförs kosttillskott?
Det finns särskilda regler kring vilka närings- och hälsopåståenden som får användas i marknadsföring av livsmedel, exempelvis mat och kosttillskott. Reglerna är gemensamma för hela EU och finns i förordning 1924/2006. För företagare: Innehållet på den här sidan är riktat till företagare.
Vilka kosttillskott ska man inte blanda?
– Generellt så bör du inte blanda de näringsämnen som är antagonister, då de slår ut varandra eller trycker ner varandra. Exempelvis bör du inte använda vitamin A samtidigt som D-vitamin, ironiskt med hänsyn till att man tidigare använde AD-droppar, eller E-vitamin och järn, kalcium och magnesium samt zink och koppar.
Vad krävs för att sälja kosttillskott?
Både hälsopåståenden och Nya livsmedel behöver vara godkända för att få användas och säljas.
- Märkning av kosttillskott, Livsmedelsverkets webbplats.
- Nya livsmedel, Livsmedelsverkets webbplats.
- Vilken lagstiftning gäller för min produkt, Läkemedelsverkets webbplats.
- Anmäl livsmedelsanläggning för registrering.
Vad det är för skillnad mellan ett hälsopåstående och ett Näringspåstående?
Ett näringspåstående talar om innehållet av ett särskilt ämne i ett livsmedel, till exempel att det finns extra mycket av ett nyttigt ämne eller att det har ett särskilt lågt innehåll av ett mindre nyttigt ämne. Ett hälsopåstående talar om vilken effekt ett ämne i livsmedlet – eller livsmedlet i sig – har på hälsan.
Vad är kosttillskott vilka näringsämnen i vilka former?)?
Vad är kosttillskott? Syftet med kosttillskott är att komplettera vanlig mat med koncentrerade källor av näringsämnen eller andra ämnen. Kosttillskott kan till exempel innehålla vitaminer, mineraler eller olika typer av ört- eller växtextrakt, aminosyror, fettsyror eller fibrer. Formen på kosttillskott varierar.
Får man skicka kosttillskott utomlands?
När du köper varor, till exempel kosttillskott, från ett land utanför EU ska du normalt betala tull, moms och eventuellt andra skatter. Tullavgiften varierar beroende på varans sammansättning och från vilket land varan kommer. I Tulltaxan kan du hitta tullsatsen för din vara.
Vad får man inte importera till Sverige?
Särskilda regler gäller för vissa varor så som alkohol, tobak, kosttillskott, läkemedel, livsmedel och vapen. En del är förbjudna eller får endast föras in enligt särskilda bestämmelser, ibland kan du även behöva tillstånd.
Vem kontrollerar kosttillskott?
Kosttillskott är livsmedel och regleras av livsmedelslagstiftningen. Det är tillverkarens ansvar att produkterna är säkra att använda och att de uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. Livsmedelsverket, som central myndighet för livsmedelskontrollen, stödjer den kommunala kontrollen.
Vilka kemikalier finns i livsmedel?
All mat innehåller flera näringsämnen men också många oönskade ämnen, däribland metaller och organiska miljögifter, kemikalier från förpackningsmaterial etc. Metaller finns mer eller mindre naturligt i bergrunden och kan ha hög halt av metallerna bly, kadmium och arsenik.
Är mat kemikalier?
Alla livsmedel är gjorda av kemiska ämnen. Många av dem uppstår naturligt, medan andra inte gör det. Läs om tillsatser och ta reda på var du kan få mer information.
Näringspåståenden är information om att ett livsmedel har ett visst hälsosamt näringsinnehåll. Hälsopåståenden är information om att ett livsmedel har en viss positiv hälsoeffekt.
Vilka råd ger SLV?
Rekommendationer för vuxna
- Ät mer frukt och grönsaker – gärna minst 500 gram om dagen.
- Ät fisk och skaldjur – gärna 2–3 gånger per vecka.
- Byt till fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
- Byt till nyttiga matfetter – välj exempelvis rapsolja eller flytande matfetter.
Är bantningspiller farligt?
Läkemedelsverkets analyser visar att bantningsmedel ”Natural max slimming” innehåller sibutramin som kan öka blodtrycket och puls hos en del personer men kan också innebära risk för allvarliga hjärtkärlproblem och stroke. ”Natural Max Slimming” har sålts till personer i Sverige via en facebookgrupp skriver …
Vilka kosttillskott är förbjudna?
Kosttillskott kan även innehålla andra icke verksamma substanser samt ottillåtna eller odeklarerade substanser. Kosttillskott kan alltså innehålla många olika ämnen. Här kan du läsa om några få av dem: efedrin, som är otillåtet i kosttillskott, och om synefrin, koffein, taurin och kreatin.
Måste Livsmedelsverket godkänna alla produkter?
Enligt den måste livsmedel och livsmedelsingredienser, som vi inte ätit i någon större utsträckning innan dess, granskas och godkännas innan de kan börja säljas.
Vad är Helsingörspiller?
Helsingörspillren innehåller nämligen efedrin, ett dopningsklassat läkemedel som påminner om amfetamin. För känsliga personer kan tabletterna bli början på ett långvarigt missbruk. – Många börjar för att de vill banta, men upptäcker sedan att de känner sig mycket fräschare efter att ha tagit en dos.
Är Xenical farligt?
Detta läkemedel kan orsaka ofarliga förändringar i tarmtömningen. Avföringen kan bli mer fettrik och oljeliknande på grund av att din avföring innehåller fett som inte har brutits ned. Risken för att detta ska inträffa ökar om du tar Xenical tillsammans med fettrik mat.
Hur vet man om en substans är laglig och inte Dopingklassad?
I många av dopingfallen har den dopingklassade substansen inte funnits med i innehållsdeklarationen på kosttillskottet. Produkten har varit kontaminerad eller så har tillverkaren medvetet utelämnat den informationen. Det rör sig vanligtvis om någon form av stimulantia eller anabola steroider.
Vilka krav ställer lagen på plaster som ska användas för livsmedel?
Ett huvudkrav i lagstiftningen om kontaktmaterial är att de ska tillverkas i enlighet med god tillverkningssed så att de under normala eller förutsebara användningsförhållanden inte överför sina beståndsdelar till livsmedlen, genom så kallad migration, i sådana kvantiteter att det skulle kunna utgöra en fara för …