Frågor

Far oorganiserade vidta stridsatgarder?

Får oorganiserade vidta stridsåtgärder?

Kollektivavtal sätter stopp för stridsåtgärder Innan ett kollektivavtal finns är det fritt fram att vidta stridsåtgärder, men när ett avtal har skrivits under råder fredsplikt och då får inga stridsåtgärder vidtas (2 kap. 14 § RF).

Kan arbetstagarna strejka på eget initiativ?

Du kan också få rätt att delta i strejken om Akavia beslutar om att vidta sympatiåtgärder. En sympatiåtgärd är när en arbetstagarorganisation stödjer en annan arbetstagarorganisations stridsåtgärd. Om du väljer att delta i strejken på eget initiativ har du inte rätt till lön på grund av att du inte utför ditt arbete.

Vilka stridsåtgärder kan arbetsgivarna och arbetstagarna använda?

De vanligaste stridsåtgärderna är arbetsinställelser, dvs. strejk och lockout. Av andra former kan nämnas blockad och bojkott. Såsom är vanligt i demokratiska stater upprätthålls i Sverige en princip om rätt för arbetsmarknadens parter att vidta fackliga stridsåtgärder om inte annat följer av lag eller avtal.

Vad är stridsåtgärder ge 3 exempel på stridsåtgärder?

För fackets del är den kraftigaste stridsåtgärden strejk. Då utförs inget arbete. Andra vanliga stridsåtgärder är blockad av övertidsarbete, nyanställning eller inhyrning av arbetskraft. Men i lagen finns ingen fullständig uppräkning av stridsåtgärder.

Vilka så kallade stridsåtgärder har en arbetstagar och arbetsgivarorganisation rätt att ta till för att driva igenom sina krav?

Rätten att tillgripa stridsåtgärder är i grundlagsfäst. I Regeringsformen, RF 2 kap. 17 § stadgas att förening av arbetstagare samt arbetsgivare och förening av arbetsgivare äger rätt att vidta fackliga stridsåtgärder, om inte något annat följer av lag eller avtal.

Vilka konsekvenser kan användande av olika stridsåtgärder få?

Hur beslut om stridsåtgärder fattas internt regleras i sin tur av respektive part och vanligen på förbundsnivå. Om en part genomför stridsåtgärder trots att det råder fredsplikt är det en olovlig stridsåtgärd och då blir både organisationen – facket – och dess medlemmar skyldiga att betala skadestånd.

Får oorganiserade arbetstagare strejka?

Oorganiserade arbetstagare är inte medlemmar i något fackförbund. De omfattas således inte av organisationernas beslut och är inte på något sätt skyldiga att efterkomma deras beslut om t. ex. strejk.

Kan en person strejka?

Strejkrätt. Rätten att strejka står med i den svenska grundlagen. Det är alltså en rättighet i Sverige att få gå ut i strejk. Om det uppstår en konflikt på en arbetsplats kan de anställda och facket alltså välja att gå ut i strejk för att värna om sina rättigheter på arbetsplatsen.

Vilka är de vanligaste stridsåtgärderna beskriv dem?

Vilka stridsåtgärder kan facken vidta? Den vanligaste stridsåtgärden är att facken tar ut sina medlemmar i strejk, det vill säga att arbetstagarna vägrar arbeta. Ett annat ord för strejk, som vanligen används i varseldokument, är arbetsnedläggelse.

Vad händer om man bryter mot fredsplikten?

− Samordnade protestaktioner som bryter mot fredsplikten är inte tillåtna och parterna har då en lagstadgad skyldighet att vidta åtgärder för att se till att de upphör.

När är stridsåtgärder lovliga?

För att en stridsåtgärd ska vara lovlig gäller som huvudregel att åtgärden på arbetstagarsidan är organisationsmässig och att avtalslöst tillstånd råder. En facklig stridsåtgärd kan vara av många olika slag. Som exempel anges i medbestämmandelagen arbetsinställelse, blockad eller bojkott.

Share this post