Allmänning

Nar har man ratt att vraka en hyresgast?

När har man rätt att vräka en hyresgäst?

Det kan vara på grund av att du inte har betalt din hyra, stört andra hyresgäster en längre tid eller använt din bostad till olaglig verksamhet. Det kan även bero på att du hyrt ut din lägenhet i andrahand utan tillåtelse från din hyresvärd. Det är Kronofogden som tar beslutet och utför en vräkning.

Kan jag vräka en hyresgäst?

För att en vräkning av en hyresgäst ska kunna ske måste du som hyresgäst ha: Betalat hyran för sent flera gånger, eller inte alls betalat den. Betett dig på ett störande, hotfullt eller opassande sätt. Stört grannarna och deras bostadsmiljö ett flertal gånger.

Vad händer om jag inte betalar hyran i tid?

Om hyran inte betalas i tid Om hyresgästen dröjer med att betala hyran mer än en vecka är hyresrätten förverkad och hyresvärden får då säga upp avtalet till omedelbart upphörande oavsett om hyrestiden är bestämd eller obestämd, 12 kap. 42 § 1. p jordabalken.

Hur Avhyser man hyresgäst?

Det du gör är att du begär handräckning hos Kronofogden via en blankett som finns på Kronofogdemyndighetens hemsida. Sedan om du får beslut om avhysning hjälper Kronofogden dig med avhysningen. Verkställandet av avhysning följer 16 kap. utsökningsbalkens reglering om Kronofogden beviljar din ansökan.

Vad är vräkta?

Ordet vräka är en synonym till avhysa och förvisa och kan bland annat beskrivas som ”kasta, hiva eller knuffa omkull ett stort eller tungt objekt (med stor kraft)”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av vräka samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Hur kan man vräka en hyresgäst?

För att en vräkning av en hyresgäst ska kunna ske måste du som hyresgäst ha:

  1. Betalat hyran för sent flera gånger, eller inte alls betalat den.
  2. Betett dig på ett störande, hotfullt eller opassande sätt.
  3. Stört grannarna och deras bostadsmiljö ett flertal gånger.
  4. Om bostaden används för olaglig verksamhet.

Kan man slänga ut hyresgäst?

Du som hyresvärd får inte vidta åtgärder på egen hand för att slänga ut din hyresgäst. Att till exempel flytta hans saker utan hans tillåtelse, kan utgöra brottet egenmäktigt förfarande (8 kap. 8 § brottsbalken). Det alternativ som finns är att ansöka om handräckning hos Kronofogden, vilket du också gjort.

När kan man begära avhysning?

Du kan begära att vi genomför en vräkning (avhysning) enligt ett beslut (utslag) innan det vunnit laga kraft (inte längre kan överklagas).

När kan hyresvärden säga upp hyresavtalet?

Ett hyresavtal på obestämd tid kan sägas upp av hyresvärden med tre månaders uppsägningstid. Löper hyresavtalet däremot på bestämd tid är hyresvärden bunden till avtalet under hela hyrestiden och har endast rätt att säga upp det på grund av allvarliga avtalsbrott (12 kap. 42-44 §§ hyreslagen).

https://www.youtube.com/watch?v=1lZCl735xOc

Share this post