Ny

Vilka faktorer bidrar till att man definieras som Maskrosbarn?

Vilka faktorer bidrar till att man definieras som Maskrosbarn?

Det som kännetecknar ett maskrosbarn är att dessa trots sin uppväxt ”klarat sig”. Med klarat sig menar vi att de idag lever ett fungerande liv, utan missbruk och med god psykisk hälsa. Med god psykisk hälsa menar vi inte att de lever ett problemfritt liv och inte påverkas av sin barndom men att barndomen är hanterbar.

Hur vet man om man är ett Maskrosbarn?

att döva och fly från känslor med droger, mat, självskador, sex, träning, dator (sociala medier, spel osv) Vara elak mot andra eller sig själv Ta ut sina negativa känslor på fel personer Stänga in sig, isolera sig Bli utagerande, vara våldsam Ha destruktiva relationer Ibland händer det att vuxna runt en ungdom pratar …

Hur stöttar du som personal barnet i att ta hand om sig själv?

Barnet känner oro och frågor kan uppstå. Därför är det viktigt att hålla sitt lugn och finnas som stöd samt bekräfta och skapa trygghet kring barnet. Personal 1 förklarar på ett enkelt sätt vad som händer för barnet kring hemgång efter att ha pratat med personal 2.

Hur du som pedagog kan bemöta och stötta?

✓ Reflektera tillsammans med barnen om vad vi gör, har gjort och hur vi kan tänka vidare därifrån. ✓ Vi skall vara närvarande, medforskande och lyhörda pedagoger för att veta när och hur vi behöver gå in och stötta eller utmana dem vidare (balansen mellan den undervisande/lyssnande pedagogen).

Hur kan man jobba med Maskrosbarn?

Ja, du kan skicka en spontanansökan till oss på [email protected]. Skriv gärna i ämnesraden att det är en spontanansökan och ungefär vad du är intresserad av att jobba med. Bifoga CV och personligt brev.

Hur många barn lever med föräldrar som är missbrukare?

drygt 20 procent av alla barn i Sverige, upp till 430 000 barn, någon gång under uppväxten haft minst en förälder med alkoholproblem. Det är vart femte barn. 15 procent av alla barn i Sverige, alltså 320 000, har påverkats negativt i någon utsträckning av att ha vuxit upp med minst en förälder med alkoholproblem.

Hur påverkas ungdomar?

Att växa upp med en förälder som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk kan påverka en på många olika sätt. Här kan du läsa om vanliga sätt att påverkas. Om man har en förälder som mår psykiskt dåligt, dricker för mycket eller tar droger så blir man som ungdom påverkad av det.

Share this post