Blogga

Vem ska utfora den dagliga kontrollen av trucken?

Vem ska utföra den dagliga kontrollen av trucken?

Fortlöpande tillsyn är när man gör en fullständig kontroll av trucken, vid till exempel regelbunden service. Den ansvarar arbetsgivaren för. En daglig kontroll görs före varje arbetspass. Den ansvarar föraren för.

Vad är lastens tyngdpunkt?

När en truck har tagit upp en last, kan truck och last betraktas som en enda enhet med en gemensam tyngdpunkt. Så länge den gemensamma tyngdpunkten befinner sig bakom främre hjulaxeln eller innanför stödytan tippar/välter inte trucken. En truck har olika stor sidostabilitet beroende på hur högt du bär lasten.

Vad händer om den gemensamma tyngdpunkten kommer utanför stödytan?

Om resultaten av tyngdkraften och tröghetskraften hamnar utanför stödytan, så börjar kroppen välta. Ett statiskt föremål faller inte omkull om tyngdpunkten är över stödytan. Stödytan är den yta under ett föremål som ger föremålets dess stabilitet.

När ska Gaffelarmarna bytas på truck?

Det finns en internationell standard för kontroll av gaffelarmar som anger lämpliga metoder och intervall. I internationell standard finns det ett krav på att kontroll av gafflar ska göras varje år. En truck som kan äventyra säkerheten får inte användas utan måste åtgärdas innan den används på nytt.

Vad ingår i truckens dagliga tillsyn?

En lyftanordning och ett lyftredskap skall underhållas samt genomgå fortlöpande tillsyn och dagliga kontroller när det används. Underhåll och kontroll Till 30 § Det är lämpligt att t. ex. vid arbetspassets början, eller åtminstone dagligen, kontrollera att lyftanordningen fungerar på avsett vis.

Vad bör du säkerställa innan du kliver ur trucken?

En truck ska ha parkeringsbromsen åtdragen när föraren lämnar förarplatsen. Vid behov ska även lasten och truckens rörliga maskindelar säkras. om det finns bälte i trucken ska det användas om det inte är uppenbart onödigt enligt riskbedömningen.

Hur räknar man ut Tyngdpunktsavstånd?

Tyngdpunktsavståndet är den sträcka räknat från gaffelhälen ( där gaffeln börjar vid gaffelvagnen) och utåt på gaffeln. Vanliga tyngdpunktsavstånd är 500 och 600 mm på truckar som har en kapacitet mindre än 7 ton. Ju längre man kommer ut på gaffeln, desto lägre blir truckens lyftkapacitet.

Vad är tillsatsaggregat?

Om någon form av tillsatsaggregat förekommer är det viktigt att föraren förvissar sig om att aggregatet är god- känt för det aktuella användningsområdet samt att det finns tillhörande lastdiagram. Genomgång av riskerna vid hantering på lutande underlag. Genomgång av rätt körriktning med avseende på sikt och stabilitet.

Vad menas med tyngdpunkt och stödyta?

Tyngdpunkten är ett mått på hur massa är fördelad. Alla föremål har en tyngdpunkt. Ytan som något står över kallas stödyta. Om man knuffar något så att tyngdpunkten ligger utanför stödytan kommer grejen att välta.

Vad är stödyta truck?

De linjer som utgör stödytan brukar kallas för tipplinjer, och det är när tyngdpunktens läge passerar en tipplinje som instabilitet i form av tippning uppstår. För en truck av modellen SPE-140, kommer det att finnas 4 stycken tipplinjer som tillsammans bildar en trapetsoid som utgör truckens stödyta.

Vad står förkortningen tlp10 för?

Det finns tydliga regler för vad man ska kunna som truckförare och för att få arbeta med truck. Arbetsmarknadens parter har tagit fram ett dokument som heter Riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter – TLP 10.

Share this post