Rekommendationer

Hur kan man presentera en bok?

Hur kan man presentera en bok?

Detta bör din presentation innehålla:

  1. Bokens titel, författare, utgivningsår?
  2. Genre? (Motivera vilken genre/vilka genrer du tycker boken tillhör.)
  3. Beskriv huvudpersonen/-personerna.
  4. Handling/referat? (/Vad handlar boken om?
  5. Vad kan du säga om språket? (Vardagligt, ungdomligt, gammaldags?

Hur är boken strukturerad?

Det är här du etablerar bokens tema, din protagonist och andra viktiga rollfigurer så att läsarna får en känsla för dem. Viktigt för att de ska bry sig om din hjälte är att läsarna får en förståelse för vad som står på spel – vad hjälten har att vinna/förlora om allting förändras – och vad som håller hen tillbaka.

Hur man kan Jämför två romaner?

Man börjar med en kort sammanfattning av böckerna var för sig, och sedan ska fokus vara på jämförelsen. Det är svårt att följa resonemangens röda tråd när det saknas rubriker för olika delar av analysen. Det är alltid bra att förtydliga instruktionens olika delar.

Vad gör just din karaktär unik?

Slagfärdig, snabbtänkt, smart – humor är den hemliga ingrediensen. Personlig magnetism – huvudpersonen sticker ut, vare sig den vill det eller inte. Ibland är det bara läsaren som vet om detta. Attityd – karaktärer som vi bryr oss om har ett unikt sätt att se på världen som engagerar.

Hur ska jag redovisa en bok som jag läste?

Här är 7 olika sätt att redovisa en bok.

  1. Eleven redovisar framför klassen.
  2. Skriv en bokrecension.
  3. Rita upp berättelsen i bilder.
  4. Jämföra boken med filmen.
  5. Göra om bokens omslag baserat på en viktig händelse i boken.
  6. Gör boken som en serie.
  7. Jämföra boken med en annan bok.

Vad är en plot i en bok?

Intrig (även sujett eller plot) är inom narratologi handlingen i en berättelse (i till exempel en roman eller film) i den ordning den berättas i själva texten. Fabeln, handlingen som en från texten abstraherad kronologisk följd av händelser, framstår ofta som en kontrast till intrigen.

Hur ska en roman vara uppbyggd?

Att göra en roman handlar i stället mycket om att skriva om, planera, tänka ut karaktärer och skapa ett händelseförlopp. Ofta börjar man skriva på en roman efter att ha fått en idé. I ett rus skriver man tjugo, trettio sidor. Så tar det stopp och man förstår inte varför.

Hur skriver man en essä om två romaner?

Ditt knivigaste är kanske att formulera en frågeställning men det skulle kunna vara: ”Hur visar sig samhällskritiken i de båda böckerna, vad säger det om tiden som de båda böckerna tillkom i och vilka likheter och skillnader finns mellan böckernas samhällskritik? Häng inte upp dig på att du måste börja från början.

Hur jämför man böcker?

När man jämför bok med film ska man alltså se om bilden mellan karaktären eller karaktärerna i boken med dem i filmen stämmer överens? Avslutningsvis vill jag ha en värderande reflektion där du motiverar varför du du tyckte boken var bättre än filmen eller tvärtom.

Vilka medel använder författaren för att beskriva berättelsens karaktärer?

GESTALTNING , Med gestaltning menar man bland annat att karaktärerna i berättelser visar sin personlighet genom sina tankar och handlingar. Författaren låter karaktärernas egenskaper komma fram genom vad de gör och berättar inte bara att de har vissa egenskaper.

Share this post