Blogga

Vad kravs for en husrannsakan?

Vad krävs för en husrannsakan?

En huvudregel är att husrannsakan får bara ske hos någon som är skäligen misstänkt för ett brott som kan medföra fängelse, d.v.s. fängelse finns med i straffskalan. De flesta brott i Sverige har dock fängelse i straffskalan, t.o.m. ringa stöld (tidigare snatteri).

När får polisen använda tvångsmedel?

Preventiva tvångsmedel får användas utan att polis eller åklagare har inlett en förundersökning och har till syfte att förhindra allvarlig brottslighet.

Vem beslutar om tvångsmedel?

Efter ett våldsbrott kan polisen genomföra brottsplatsundersökning och hålla förhör med brottsoffer, vittnen och misstänkt. Förundersökningsledaren kan besluta om tvångsmedel som till exempel avspärrning av brottsplatsen, husrannsakan i byggnader eller beslag av bevisföremål.

Måste polisen visa papper på husrannsakan?

Beslut om husrannsakan fattas av åklagaren/tullåklagaren, förundersökningsledare inom polisen/tullen eller av enskild polisman/tulltjänsteman om det är akut (fara i dröjsmål). En vanlig missuppfattning är att polisen måste ha ett skrivet dokument att visa upp; så är inte fallet.

Måste polisen städa efter en husrannsakan?

Enligt de ovan nämnda principerna skall polisen inte ”stöka till” mer än nödvändigt vid en husrannsakan. Utöver detta finns dock inga formella begränsningar. Det finns inte heller någon bestämmelse som uttryckligen anger att polisen ska städa upp efter sig.

Vad är preventiva tvångsmedel?

Termen preventiva tvångsmedel används här för att beteckna hemliga tvångsmedel som får beslutas utan att en förundersökning har inletts, jfr propositionen Hemliga tvångsmedel mot allvarliga brott (prop. 2013/14:237 s. 98).

Hur länge får man vara misstänkt?

Reglerna är noggranna för hur länge en person får vara anhållen. Du får vara inlåst som anhållen i högst tre dagar. Klockan tolv på tredje dagen måste åklagaren bestämma om du ska släppas ut, eller om du ska komma till domstolen. Sedan bestämmer domstolen om du ska släppas, eller om du ska bli häktad.

Vem beslutar om telefonavlyssning?

Om det är fråga om att fatta beslut om hemlig telefonavlyssning, hemlig kameraövervakning eller buggning håller domstolen alltid ett sammanträde.

Hur polisen spanar?

Spaningsmetoder såsom skuggning, hemlig fotografering och videofilmning samt användande av dold kroppsmikrofon är alla metoder som används inom polisens brottsbekämpande verksamhet utan att det finns något uttryckligt stöd för det.

För att få genomföra en personell husrannsakan måste polisen ha synnerlig anledning att anta att personen man söker befinner sig där man letar (28 kap. 2 § rättegångsbalken, RB). Synnerlig anledning är ett ganska högt ställt krav. För att få genomföra en husrannsakan krävs också proportionalitet.

Hur många gånger får polisen göra husrannsakan?

Sammanfattningsvis har polisen rätt att göra en husrannsakan för att söka bevis om det finns en misstanke om ett brott varpå fängelse kan följa. En sådan undersökning kan göras hos den som är misstänkt för brottet eller hos någon annan än den misstänkte.

Share this post