Blogga

Vad innebar kopplingsforbehall?

Vad innebär kopplingsförbehåll?

Kopplingsförbehåll. Ett exempel på kopplingsförbehåll är om en köpare, för att få köpa en produkt, tvingas köpa även en annan produkt eller tjänst som han annars inte skulle vilja ha. Finns det ett naturligt samband mellan tilläggsprodukten och huvudprodukten kan kopplingen vara tillåten.

När ett fåtal företag behärskar marknaden?

Ett oligopol är en marknadsform som uppstår på marknaden när det bara finns ett fåtal säljare (företag). Marknader med oligopol karakteriseras ibland av hög produktdifferentiering eller låg dito. Om de få säljarna gör upp inbördes om priser och liknande kallas det för en kartell.

Under vilka förhållanden kan ett konkurrensbegränsande avtal mellan två företag anses acceptabelt?

Det kan till exempel under vissa förutsättningar vara tillåtet för konkurrenter att teckna avtal om gemensam produktion eller samarbeta kring ett forsknings- och utvecklingsprojekt som resulterar i bättre produkter till lägre priser för konsumenten.

Vad kallas det när det bara finns ett företag på marknaden?

Oligopol innebär att det bara finns några få företag på en marknad.

Vad är en monopolistisk konkurrens?

Monopolistisk konkurrens innebär att det finns liknande produkter från flera företag på en marknad, samtidigt som varumärken är viktiga för konsumenterna. Varje företags produkt har en viss marknadsmakt eftersom den skiljer sig en aning från de andra.

Vad kännetecknar tillståndet fri konkurrens?

Konkurrens handlar om att ge konsumenterna valmöjligheter. När företag tävlar, konkurrerar, blir de mer effektiva. De höjer kvaliteten på varor och tjänster, lanserar nya produkter samtidigt som priserna hålls nere. En helt fri ohämmad konkurrens kan dock vara problematisk.

Vad är ett konkurrensbegränsande avtal?

Har ett muntligt avtal med annat företag inom samma branch som innebär att vi inte ska utöva konkurrens mot varandra då någon av oss agerar som huvudägare (förstahandsentrepenad)till kund.

Share this post