Blogga

Var slanger man anvanda insulinsprutor?

Var slänger man använda insulinsprutor?

Insulinpennor kan kasseras som brännbart avfall. Insulin bedöms inte ha någon miljöpåverkan. Dosförpackade läkemedel? Överblivna, dosförpackade läkemedel ska läggas direkt i läkemedelsavfallslådan utan att bryta dospåsarna.

Får undersköterskor dela Dosett?

Delegering av iordningställande, administrering eller överlämnande av läkemedel får ske skriftligen av sjuksköterska, läkare och tandläkare, som är såväl formellt som reellt kompetent för den uppgift som ska delegeras, till annan person, som är reellt kompetent.

Varför är kvällsmålet viktigt för en diabetiker?

En spridning av 5-6 måltider över dagen som resulterar i en natt- fasta på 11 timmar eller mindre medför ett jämnare blodsocker och rekommenderas också vid diabetes. Söta drycker höjer dock blodsockret snabbt och bör därför ej serveras som enskilt mel- lanmål för diabetiker.

Vad gör man med tomma insulinsprutor?

När det gäller hanteringen av förbrukade diabeteshjälpmedel som insulinpennor, nålar och ampuller kan man återvinna en del, resten kastas i hushållssoporna.

Var slänger man nålar?

Kanyler i behållare du får på apoteket Använda kanyler lägger du i en speciell behållare som du får gratis på Apoteket. Den lämnas i första hand tillbaka dit, men du kan också lämna behållaren på en återvinningscentral.

Vad gäller för receptfria läkemedel?

För att ett läkemedel ska vara receptfritt ska det kunna användas för egenvård. Det innebär att det ska användas vid lättare besvär då du själv kan ställa diagnos och besluta om behandling. Vissa läkemedel är receptfria i mindre förpackningar, men när förpackningarna är större krävs recept.

Vad är en delegering och vad krävs för att få en sådan?

Delegering innebär överlåtelse av en medicinsk arbetsuppgift från någon som är formellt och reellt kompetent till någon som saknar formell men har reell kompetens för uppgiften. Den arbetsuppgift som ska delegeras måste vara klart definierad och inte förbehållen någon speciell yrkeskategori.

Varför får vissa vårdtagare sina mediciner uppdelade i Apodos och andra i dosett?

Vår önskan är att fler kommer till våra utbildningar, och att framför allt fler förskrivare deltar. Med Apodos får vårdtagaren rätt medicin, i rätt dos, rätt kombination och vid rätt tillfälle. Som förskrivare får man, tack vare dosreceptet, en överblick över vårdtagarens hela läkemedelsbild.

Får Usk sätta Pvk?

Undersköterska som har behörighet att sätta PVK (perifer venkateter) behöver kontrollera PVK-läget genom spolning, och behöver därför en delegation på att administrera Natriumklorid. Vi rekommenderar förfylld spruta för att minska förväxlingsrisken.

Vad ingår i medelhavskost?

Medelhavskosten bygger på det kostmönster man traditionellt sett har haft i medelhavsländerna och innehåller mycket olivolja, grönsaker, frukt, bönor och fisk, måttliga mängder kött och mejeriprodukter (yoghurt och ibland ost), och ofta ett dagligt glas rödvin – kosten ger dock goda effekter på hälsan även utan alkohol …

Hur mycket kolhydrater per dag vid diabetes?

Patienter med typ 2-diabetes har i olika grad problem med att ta hand om kolhydratrika måltider. De bör absolut undvika snabba kolhydrater och är man stillasittande bör man äta mindre mängd kolhydrater totalt (20-25% = 130g per dag).

Vad krävs för att insulin ska ges?

Insulin skall aktas för direkt solljus och temperaturer över 30 grader C (tappar successivt effekt). Blandinsulin (Novomix och Humalog Mix) medellångverkande insulin av NPH-typ (Human NPH, Insuman Basal, Insulatard) behöver blandas för att korrekt dos ska ges.

Hur ska insulin injiceras?

Hur ska insulin injiceras? Insulinpennor är idag det vanligaste hjälpmedlet som används för att ge insulin. Tillsammans med sjuksköterskan eller läkaren bestämmer ni vilken insulinpenna och nål som passar dig bäst. Insulinet ska hamna i underhudsfettet, det område som är mellan huden och muskeln, där det tas upp i blodet i en jämn takt.

När börjar snabbverkande insulin verka?

Snabbverkande insulin är humant insulin och börjar verka inom 30 minuter efter injektion. Effekten är kraftigast efter 1–4 timmar och varar upp till 8 timmar. Man tar snabbverkande insulin 30 minuter innan måltiden. Det innebär att man måste ha framförhållning, vilket kan vara besvärligt.

Vilken insulinpenna passar bäst för dig?

Insulinpennor är idag det vanligaste hjälpmedlet som används för att ge insulin. Tillsammans med sjuksköterskan eller läkaren bestämmer ni vilken insulinpenna och nål som passar dig bäst. Insulinet ska hamna i underhudsfettet, det område som är mellan huden och muskeln, där det tas upp i blodet i en jämn takt.

Kan man ta insulin i benet?

Hur väl insulinet tas upp varierar mellan olika injektionsställen. För det mesta får man snabbare effekt i magområdet och därför ger man ofta snabbverkande insulin i magen. Långverkande insulin ges i låren, skinkan eller magen.

Kan man frysa insulin?

Insulinsprutor som ej används skall förvaras i kyl- eller svalskåp (+ 2-8 grader). Insulin får absolut inte frysa (mister omedelbart all sin effekt).

När ska man inte ta insulin?

Om blodsocket går under 2 mmol/l får hjärnan inte tillräckligt med näring och man kan inte tänka logiskt och stannar liksom upp. Detta kan också utlösa ett epilepsi-liknande krampanfall. Om blodsockret sjunker under 1 mmol/l blir man som regel medvetslös (insulinkoma).

Hur kan man ta insulin?

Insulinet tas med insulinpump eller insulinpennor Insulin förstörs om det kommer i kontakt med maginnehållet. Därför måste insulinet sprutas in i kroppen hjälp av insulinsprutor eller med en insulinpump. Sprutorna ser nästan alltid ut som pennor och kallas därför insulinpennor.

Hur mycket kyla tål insulin?

Läkemedel som injiceras är känsliga för både kyla och värme. Om insulin placeras i kylskåpet bör temperaturen ligga mellan 2 till 8 grader Celsius för att kvaliteten inte ska försämras. För en insulinpenna som exempelvis bärs med i en väska ska temperaturen ligga mellan 2 till 30 grader Celsius.

https://www.youtube.com/watch?v=bBZXkNbpOGQ

Share this post