Rekommendationer

Vilka jobbar pa barhus?

Vilka jobbar på bårhus?

Obduktionstekniker, som också kan kallas för obduktionsbiträde eller för obduktionsassistent, utför bårhusarbete, dvs arbetar på bårhus, sjukhus och andra institutioner där de ansvarar för hantering av avlidnas kroppar. De utför också det praktiska arbetet vid obduktioner.

Var obduceras?

Polisen begär en rättsmedicinsk obduktion där syftet är att utesluta brott och fastställa dödsorsaken. Rättsmedicinska obduktioner görs i första hand på uppdrag av polis men även på uppdrag av åklagare, domstol och länsstyrelse.

Vad gör man på patologen?

Patolog är en specialistläkare, som specialiserar sig på diagnostik av sjukdomar och hälsotillstånd. Som patolog arbetar du främst med två olika huvudområden, analys av prover samt att genomföra obduktioner.

Hur mycket tjänar man på bårhus?

Lönestatistik baserat på utbildningsnivå

Samtliga sektorer Statlig sektor Kommunal sektor
26 600 kr 27 300 kr 26 600 kr

Hur många obduceras i Sverige?

Rättsmedicinsk obduktion Utfördes på cirka 5,6 procent av alla avlidna i Sverige år 2013. Anhöriga saknar möjlighet att förhindra rättsmedicinsk obduktion. En rättsmedicinsk obduktion är alltid fullständig. Dödsorsaksintyget utfärdas av en rättsläkare.

Vem får konstatera dödsfall?

Det är en läkare som ska fastställa ett dödsfall genom en klinisk undersökning. En sjuksköterska kan göra den kliniska undersökningen om dödsfallet är förväntat på grund av sjukdom eller nedsatt hälsotillstånd eller om kroppen uppvisar uppenbara tecken på död.

Vilken utbildning har en obducent?

Utbildning till Obduktionstekniker kan finnas inom yrkeshögskolan, men är du utbildad undersköterska och har flera års erfarenhet av arbete i sjukvården, finns det möjlighet att bli upplärd på arbetsplatsen.

Share this post