Populära

Vilka produkter omfattas av Reach?

Vilka produkter omfattas av Reach?

Förordningen innehåller även regler som du som användare av kemiska produkter måste förhålla dig till. I princip omfattas alla ämnen av Reach. Det betyder att ämnen i till exempel industriprodukter, rengöringsprodukter och målarfärger samt i varor som kläder, möbler och hushållsapparater omfattas.

Vad menas med Reach?

Reach står för: På svenska: Registrering, utvärdering, tillståndskrav och begränsning av kemikalier.

Varför finns det regler för hur man får använda vissa ämnen?

En del användningar av kemikalier innebär oacceptabla risker för människa eller miljö. För sådana användningar kan EU besluta om förbud eller andra restriktioner, så kallade begränsningar. Begränsningarna finns i bilaga XVII till Reach-förordningen och reglerna gäller i hela EU.

När trädde Reach i kraft?

Reach-förordningen ersätter stora delar av de kemikalieregler som gällde före den 1 juni 2007 i EU och i Sverige. Reach trädde i kraft inom hela EU den 1 juni 2007, men infördes stegvis och började gälla fullt ut 2018.

Vad är Svhc ämnen?

Ämnena på kandidatförteckningen har egenskaper som kan medföra allvarliga och bestående effekter på människors hälsa och på miljön, så kallade särskilt farliga ämnen, SVHC-ämnen. Det är ämnen som: är cancerframkallande (kategori 1A eller 1B) skadar arvsmassan (könscellsmutagena i kategori 1A eller 1B)

Varför Reach?

Miljöbalkens regler om tillsyn omfattar även Reach. Reach har många viktiga syften. Några exempel är att öka kunskapen om kemiska ämnens hälso- och miljöfarliga egenskaper och att se till att kemiska ämnen används på ett säkert sätt.

Vad ska framgå av Säkerhetsdatabladet?

Säkerhetsdatabladet ska innehålla information om den kemiska produktens farliga egenskaper. Det ska finnas en beskrivning av hur ämnet eller blandningen kan lagras, hanteras och bortforslas på ett säkert sätt.

Varför ska kemikalier vara märkta?

Många kemiska produkter har farliga egenskaper som den som köper och använder produkterna behöver känna till. Om du släpper ut kemiska produkter på marknaden måste du därför informera om farorna och hur man kan skydda sig själv och miljön. Informationen ska lämnas genom märkning på förpackningen.

Vad är kandidatlistan?

Under REACH läggs de farligaste ämnena på marknaden gradvis till en lista som kallas ’kandidatlistan’, i syfte att se till att deras användning kontrolleras korrekt och att säkrare alternativ hittas så snart som möjligt.

När kom Reach?

Europaparlamentets och rådets förordning 1907/2006Länk till en annan webbplats om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (REACH-förordningen) publicerades i EU:s officiella tidning 30.12.2006.

Vad står CLP för?

CLP står för engelskans ”Classification, Labelling and Packaging” (klassificering, märkning och förpackning). Kemiska produkter ska vara klassificerade, märkta och förpackade enligt kraven i CLP-förordningen när de släpps ut på marknaden i EU eller i EES-länderna Island, Lichtenstein och Norge.

Vilka påföljder finns det om ett företag bryter mot marknadsföringslagen?

Allvarliga överträdelser kan ge marknadsstörningsavgift Om du gjort en särskilt allvarlig överträdelse i din marknadsföring kan du bli skyldiga att betala en så kallad marknadsstörningsavgift. Avgiften beräknas utifrån omsättning och är lägst tio tusen kronor och högst tio miljoner kronor.

Vad är en vara enligt Reach?

Definition av en vara enligt Reach En vara är ett föremål vars form, yta eller design har större betydelse för föremålets funktion än dess kemiska innehåll. Exempel på varor är cyklar, stolar, bord, mobiltelefoner och leksaker. En cykel kan till exempel ha mjukgörare i sadeln och den är målad med färg.

Vad innebär CLP förordningen?

CLP-förordningen innehåller regler för klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter. Förordningen innehåller också regler om att anmäla uppgifter för ämnen och blandningar. För att få släppa ut kemiska produkter på marknaden behöver du se till att följa dessa regler.

Vad heter EU s nya förordning för kemiska ämnen och blandningar som ersätter Kemikalieinspektionens tidigare föreskrifter?

Reach är en EU-förordning (Kemikalieregistreringsförordningen, (EG) nr 1907/2006). Genom Reach har vi fått tillgång till mycket ny information om kemiska ämnen och hur de kan användas på ett nytt sätt.

Vad innebär brott mot marknadsföringslagen?

Förbjudna marknadsföringsmetoder. Marknadsföringslagen innehåller ett särskilt förbud mot vilseledande och aggressiv marknadsföring. Marknadsföring är vilseledande om den innehåller felaktiga påståenden eller framställer varan på ett vilseledande sätt.

Share this post