Blogga

Nar ar ett bilkop bindande?

När är ett bilköp bindande?

Konsumenten är bunden när han erhållit avtalet/orderbekräftelsen. C. Om köpeavtalet endast undertecknats av näringsidkare är denne bunden av sin underskrift. För säljföretaget är avtalet bindande sedan det undertecknats av behörig företrädare och avtalet sänts till näringsidkare.

Kan man ångra köp av ny bil?

Huvudregeln är att avtal ska hållas och att du som köpare måste genomföra din del av avtalet genom att betala för bilen. Rätt att ångra ett köp en viss tid efter att köpet genomförts existerar endast vid hem- och distansförsäljning. Det finns alltså inte någon möjlighet att ångra köpet av bilen.

Kan man avboka en beställd bil?

Du har enligt konsumentköplagen rätt att avbeställa bilen om du ångrat dig efter avtalets ingående så länge bilen inte har levererats. Så länga bilförsäljaren inte gör någon särskild förlust till följd av avbeställningen så behöver du inte betala något.

Hur länge ska man vänta på en ny bil?

Leveranstiden på nya bilar är just nu rekordlång. Den som beställer en ny bil kan få vänta 6-12 månader på bilen. Via Blipps showroom kan du köpa nästan nya bilar på privatmarknaden med omgående leverans. Den globala bristen på halvledare har ställt till det rejält för många biltillverkare.

Hur gör man för att häva bilköp?

Du får häva köpet om felen är av väsentlig betydelse (29 § KKL). Det finns även möjligheter till skadestånd på grund av att bilen är felaktig (30 § KKL). Notera dock att säljaren under vissa förutsättningar har rätt till att först försöka åtgärda felen, på egen bekostnad, innan en hävning blir aktuell (27 § KKL).

Vad gäller vid försenad leverans av bil?

Vid försening gäller generellt att företaget måste kontakta köparen och om förseningen är väsentlig kan köparen häva avtalet utan kostnad. Motorbranschens egna leveransvillkor anger 16 veckors leveranstid för en fabriksbeställd bil, eller 12 veckor för en ny bil generellt.

Hur skriva kvitto begagnad bil?

Då bör följande punkter finnas med:

  1. Namn och kontaktuppgifter för säljare och köpare.
  2. Intygande om att säljaren är registrerad ägare av fordonet.
  3. Detaljer kring bilen, inklusive registrerings- samt chassinummer.
  4. Bilens körsträcka enligt mätarställningen.
  5. Eventuell extrautrustning som ingår i priset.

Hur ska ett köpekontrakt se ut?

Vad ska ett köpekontrakt innehålla? Köpekontraktet ska vara skriftligt och måste innehålla information om köpeskilling, köpeobjektet, en överlåtelseförklaring samt måste vara undertecknat av både köpare och säljare. Annan information som handpenning och tillträdesdag kan vara bra att ha med men är inget krav.

Hur fungerar ångerrätt?

Konsumenter har som grundregel rätt till 14 dagars ångerrätt när de handlar på distans och utanför affärslokaler, men det finns vissa undantag. Om du säljer en vara börjar ångerfristen gälla dagen efter att konsumenten tagit emot varan. Om du säljer en tjänst börjar ångerfristen gälla dagen efter att avtalet ingåtts.

Share this post