Rekommendationer

Vad innebar oaterkalleligt formanstagarforordnande?

Vad innebär oåterkalleligt förmånstagarförordnande?

Ett förmånstagarförordnande kan vara återkalleligt vilket är det vanligaste, eller oåterkalleligt. Om förordnandet är oåterkalleligt har försäkringstagaren gentemot förmånstagaren särskilt utfäst sig att inte ändra förordnandet.

Vad innebär det att vara en förmånstagare?

Förmånstagare är den som har rätt att få utbetalningar från en försäkring. I första hand är förmånstagaren den du är gift eller registrerad partner med, alternativt din sambo. I andra hand ditt/dina barn.

Vad menas med medförsäkrad?

Medförsäkrade är ytterligare personer som, förutom försäkringstagaren, skrivits in i ett försäkringsavtal, och som också omfattas av försäkringen. På vissa försäkringar behöver inte medförsäkrade anges för att de ändå skall ingå i försäkringen och vara medförsäkrade.

Kan dödsbo vara förmånstagare?

För försäkring vid dödsfall – barn, olycksfallsförsäkring och barnförsäkring är förmånstagaren den försäkrades dödsbo. Om det generella förmånstagarförordnandet inte passar dig kan du byta ut det mot ett särskilt förmånstagarförordnande. I ett sådant kan du själv bestämma vem som ska vara förmånstagare.

Är livförsäkring giftorättsgods?

Livförsäkringen kommer att ingå i bodelningen så länge den inte gjorts till enskild egendom då det är egendom som du äger. Den utgör giftorättsgods så länge den inte är enskild egendom.

Vad betyder generellt förmånstagarförordnande?

Generellt förmånstagarförordnande Vanligen innebär det generella förordnandet att försäkringen i första hand faller ut till efterlevande make/make/sambo och i andra hand arvingar, men det finns flera olika varianter.

https://www.youtube.com/watch?v=8FzRybaZMws

Hur ska ett förmånstagarförordnande göras för att vara gällande?

Enligt 14 kap. 3 § försäkringsavtalslagen ska ett förmånstagarförordnande göras genom ett egenhändigt undertecknat meddelande till försäkringsbolaget för att vara gällande. Det kan också bli gällande genom att det tas in i försäkringsvillkoren.

Är kapitalförsäkring giftorättsgods?

REDAKTIONEN SVARAR: Hej Fred och grattis till arvet! Nej, kapitalförsäkringen är inte enskild egendom vid en eventuell skilsmässa. För att den ska bli det måste du och din fru särskilt avtala om det. Gör ni inte det kommer den att ingå i giftorättsgodset, där alla tillgångar räknas samman och delas upp mellan.

Share this post