Innehållsförteckning
Vad gör socker med barn?
För mycket socker ger tom energi som inte bidrar med vitaminer, mineraler och näring. Barn som växer och utvecklas har ett högre näringsbehov i förhållande till den mängd mat som är lagom för dem. Tänker vi mer på att ge barnen näringsrik mat minskar utrymmet för godis, snacks, kakor, läsk och glass.
Varför inte ge socker till barn?
Undvik livsmedel med tillsatt socker Ge helst inte barnet sötade livsmedel under det första året. Mycket söta livsmedel ökar risken för att barnet ska få hål i tänderna och att de när de blir äldre fortsätter att äta sockerrik mat och då kan få övervikt eller fetma.
Hur får man en sockerkick?
Hjärnan behöver glukos för att fungera optimalt och producerar må-bra-hormonerna dopamin och serotonin. Belöningssystemet är aktiverat och du får en sockerkick som kvitto. Efter två timmar har kroppen omvandlat sockret till energi.
Vad gör socker med hjärnan?
– Socker påverkar mest fetma och aktivitetsnivå. Det upptäcktes i USA på 1970-talet att hjärnan aktiveras av stora mängder socker, och man såg ett samband mellan stora mängder socker i koncentrerad form och hyperaktivitet, typ adhd. Största boven är läsk, som tas upp direkt av kroppen.
Får man Sockerkick av godis?
Forskarna menar att man snarare får en ”sockerkrasch”. Man blir nämligen mindre alert efter att ha konsumerat något sött. Genomgången visade att: socker inte påverkar humöret positivt, oavsett mängden eller kvaliteten på socker.
Kan man bli speedad av socker?
Falskt. Det finns inget som tyder på att barn blir ”höga” eller ”speedade” av socker. I en stor genomgång av den forskning som finns kunde man inte hitta något samband mellan sockerintag och hyperaktivitet hos barn.
Hur mycket socker får ett barn äta?
2 – 5 år inte bör äta mer än 27-33 gram socker per dag, vilket motsvarar 7-9 sockerbitar per dag. 6 – 15 år inte bör äta mer än 33-53 gram socker per dag, vilket motsvarar 10-17 sockerbitar per dag.
Hur får man en tonåring att äta?
”Satsa på helt vanlig mat”, menar Åsa Brugård Konde. ”Ju mer mat din tonåring får i sig, desto lättare blir det ju att få i sig av alla näringsämnen. ”Behovet mellan tjejer och killar är i stort sett samma, det beror snarare hur mycket, din tonåring rör sig, det vill säga om hon eller han tränar, mycket eller inte.
Varför äter inte min tonåring?
Men om tonåringen har besvär en längre tid, och till exempel tappar lust att göra sådant hen annars brukar tycka är roligt, inte klarar av skolan, börjar äta och sova dåligt och slutar vara med kompisar kan det betyda att hen har fått en depression. Då behöver ni söka hjälp.