Ny

Hur kan man borja ett motargument?

Hur kan man börja ett motargument?

Ett sätt är att presentera motargumenten för sig och förargumenten för sig. Ett annat är att saxa för- och motargument: ”Å ena sidan… å andra sidan”. Oavsett hur du lägger upp dispositionen i övrigt är det bra att börja med att bemöta motståndarens argument och sedan gå över till dina egna argument.

Hur analyserar man argument?

Vad övertygar mest, resp….Glöm inte att bifoga artikeln när du postar din analys!

  1. Vilken är tesen i artikeln? Hur tydligt kommer den fram?
  2. Plocka ut argumenten!
  3. Finns det underförstådda premisser?
  4. Innehåller texten många värdeladdade ord?
  5. Gå igenom checklistan nedan.
  6. Ge ett sammanfattande omdöme om artikeln.

Hur värderar man ett argument?

  1. Det finns en annan metod att värdera argument. Enligt denna metod försöker man identifiera felslut.
  2. Medkänsla:
  3. Argument som direkt eller indirekt förutsätter att tesen är sann (begging the question).
  4. Inkonsistent.
  5. Tvetydighet.
  6. Falsk dicotomi.
  7. Ad hominem – personangrepp.
  8. Tu quoque – du är inte bättre själv invändning:

Varför använder man motargument?

Motargument. En riktigt bra debattör tänker inte endast på sig själv, utan även på sina motståndare! Detta gör man genom att ta med motargument, eller anledningar till varför man inte ska tycka som du själv gör. Detta får din debattartikel att se väldigt genomtänkt ut, vilket också gör den mer pålitlig.

Vad är ett bra argument?

Ett bra argument har flera karaktäristiska drag. Det är väl underbyggt, trovärdigt och bygger på sådan kunskap som det finns en överenskommelse om, det vill säga det är sant. Ett argument kan ge ett trovärdigt intryck och ändå bygga på falsk information. Argumentet ska också vara övertygande.

När man analyserar argumentation är det viktigt att bedöma hur tydlig?

För att kunna bedöma beviskraften hos olika argument är det viktigt att både tesen och argumenten är klart och tydligt formulerade. Vad är oklarhet? Två källor till oklarhet i språket: mångtydighet och vaghet.

Vad är skillnaden mellan sakargument och Värdeargument?

Hållbarheten är ett mått på hur sant, sannolikt eller trovärdigt ett sakargument är. Värdeargument däremot har att göra med åhörarens åsikter i frågor som rör just åsikter eller värderingar, som i det första exemplet ovan. Acceptansen är ett mått på i hur stor utsträckning åhöraren håller med om ett värdeargument.

Hur vet man om ett argument är hållbart?

Hållbarheten hos ett argument eller en tes (påstående) beror på hur rimligt det är att acceptera argumentet, hur gott stöd det finns för argumentet. Att ett påstående (argument eller tes) är hållbart är inte samma sak som att det är sant.

Hur börjar man sitt tredje argument?

Argumenterande texter är ofta uppbyggda på samma sätt: först presenterar man problemet och sin åsikt, skriver en inledning. Sedan presenterar man sina anledningar till att man har sin åsikt, sina argument. De bör vara minst 3 stycken, och utveckla dem.

Hur kan man avsluta ett argument?

En avslutning i en argumenterande text har som syfte att sammanfatta hela din text, dra någon slutsats också (dvs upprepa din tes). Det är också bra att vara kreativ, kanske kan sista mening vara en uppmaning till vi läsare att göra något.

Share this post