Rekommendationer

Vad stammer om forsok till finansiering av terrorism?

Vad stämmer om försök till finansiering av terrorism?

Företag som omfattas av penningtvättslagen ansvarar för att utan dröjsmål rapportera misstänkt penningtvätt eller terrorismfinansiering i sin verksamhet till Finanspolissektionen inom Polismyndigheten (Finanspolisen). Rapporteringen ska ske på det sätt som Finanspolisen anvisar.

Vart ska misstänkt penningtvätt anmälas?

Skyldighet att rapportera till Finanspolisen Ett effektivt sätt är att motarbeta penningtvätt. Därför är banker, finansinstitut, fastighetsmäklare, bilhandlare, växlingskontor, kasinon, auktionshus och liknande inrättningar skyldiga att rapportera misstänkta fall av både penningtvätt och finansiering av terrorism.

Vad är högriskländer?

Med högriskländer avses länder det föreligger stor risk för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Skatteparadis, även kallade Off-shore-ekonomier, utmärks av obefintlig reglering av finansmarknaden, låg eller ingen beskattning samt möjlighet till anonymitet.

Vad är Finanspolisen?

Det är finanspolisen, ofta kallad Fipo, som ansvarar för Polismyndighetens underrättelseverksamhet när det gäller penningtvätt och finansiering av terrorism.

Vilken myndighet tar emot och analyserar rapporter om misstänkt penningtvätt?

Finanspolisen är en sektion inom Polismyndigheten som tar emot, registrerar, bearbetar och analyserar inkomna rapporter om miss- tänkt penningtvätt eller finansiering av terrorism. Finanspolisen be- dömer om rapporterade transaktioner kan knytas till ett särskilt brott eller utgöra ett led i en brottslig verksamhet.

Vilka åtgärder ska normalt vidtas för att uppnå kundkännedom?

Åtgärder som ska vidtas för kundkännedom

  • Identifiering och kontroll av kundens identitet.
  • Verklig huvudman.
  • Person i politiskt utsatt ställning (PEP)
  • Högrisktredjeland.
  • Affärsförbindelsens syfte och art.
  • Anpassa åtgärder efter situation.
  • Hantering av EU-sanktioner.

Hur mycket pengar tvättas i Sverige?

Enligt rapporten ”Nationell riskbedömning av penningtvätt och finansiering av terrorism i Sverige 2019” tvättas cirka 130 miljarder kronor varje år i det svenska finansiella systemet.

Share this post