Rekommendationer

Vad betyder trafiksignalen?

Vad betyder trafiksignalen?

Rött betyder alltid stopp. Att inte stanna vid rött ljus är ett brott mot Trafikförordningen och kan leda till återkallat körkort. Rött och gult betyder att det är på väg att bli grönt och man ska göra sig beredd att köra. Grönt betyder kör.

Vad gör man om trafiksignalen är avstängd?

När ljuset inte fungerar. Blinkande gult betyder att trafiksignalerna är ur funktion och trafikanterna måste vidta extra försiktighet. Trafikreglerna i korsningen är då samma som om trafiksignaler hade saknats helt. Om det finns ett vägmärke, som Väjningsplikt eller Stopp, i korsningen så gäller detta.

Vad menas med Blockeringsregeln?

Blockeringsregeln innebär att du måste anpassa ditt körsätt i exempelvis korsningar och vid övergångställen så att du inte hindrar den korsande trafiken. Exempelvis vid körning i tät trafik där det bildas kö. Då ska du anpassa din körning så att du inte blir stående någonstans där du blockerar korsande trafik.

Hur lyser ett trafikljus?

Rött och gult ljus (B) betyder stopp, men var beredd att starta, trafiksignalen växlar snart till grönt. Grönt ljus (C) betyder att du får köra. Fast (ej blinkande) gult ljus (A) betyder stanna. Trafiksignalen kommer snart växla om till rött.

Vad gäller vid trafikljus?

Det finns en prioriteringsordning för hur du ska följa anvisningar.

  • I denna ordning ska du prioritera anvisningar i trafiken:
  • Tecken av polis:
  • Rött ljus (A) betyder stopp.
  • Rött och gult ljus (B) betyder stopp, men var beredd att starta, trafiksignalen växlar snart till grönt.
  • Grönt ljus (C) betyder att du får köra.

Måste man stanna vid stoppsignal om det är grönt?

När det gäller vägmärke C34, (Stopp för angivet ändamål) eller stopp vid signal läser vi på Transportstyrelsens hemsida: Vägmärke C34 ”Märket anger skyldighet att stanna av den anledning som anges under det vågräta strecket.

Hur vet man om det ska slå om till rött eller grönt?

Vad gäller här vägen är helt avstängd?

Anordningen anger att framkomligheten på vägen är inskränkt på grund av ett hinder. Anordningen kan även ange att en väg är helt eller delvis avstängd för trafik. Om anordningen används vid ett vägarbete eller liknande arbete är den röd och gul.

Share this post