Allmänning

Hur lar jag mig att prata langsammare?

Hur lär jag mig att prata långsammare?

Tala långsammare när du presenterar En ond cirkel. Tala långsamt. Obekvämt långsamt. När du talar så långsamt att du själv upplever det som för långsamt håller du troligtvis ett bra tempo.

Varför pratar jag så högt?

Det finns en typ av hörselskada som gör att den högljudda personen faktiskt inte uppfattar hur högt den talar. Talar den i så kallad normal ton har den svårt att höra sin egen röst. Den har svårt att höra normal ton in en för övrigt ”brusig” miljö.

Varför pratar jag fort?

– Det allra vanligaste är att man pratar för fort. Att lyssna tar längre tid än att prata. Sakta ner så kommer du upptäcka att du också hinner sortera dina tankar medan du talar. Det gör dig tydligare, säkrare och ger färre upprepningar.

Hur lär man sig tala tydligare?

Träna på att tala tydligt Något annat vi har en tendens att göra när vi blir nervösa är att tala fortare. Och när vi talar fortare talar vi otydligare. Så artikulera lite extra, tala långsamt och lägg gärna in en kort konstpaus emellanåt.

Hur kan man prata tydligare?

Artikulera Framför allt män behöver lära sig att prata tydligare, förklarar Marlou Vislie för Ny Teknik. Hon tipsar om att man kan öva genom att läsa texter högt för sig själv med en kork mellan tänderna. För att hålla uppe förmågan gäller det att läsa något högt varje dag.

Varför skriker jag när jag pratar?

Kompisarnas uppror leder ofta till mycket skrik och höga röster. De barn som skriker mycket är ofta hyperaktiva och talar med kraftig spänd röst. De behöver hjälp att slappna av och träna sin röst. När Inger Juhlin och Elsie Wijk besöker förskolorna har de med sig sin ”verktygsväska”.

Kan inte prata högt?

Dysartri är en talstörning som orsakas av en skada eller sjukdom i hjärnan och nervsystemet. Denna skada påverkar kontrollen av hela eller delar av den muskulatur som styr andning, struphuvud, läppar, tunga, käke och gom. Rörelserna kan bli långsamma, svaga, oprecisa och/eller okoordinerade.

Hur slutar man prata snabbt?

Ett sätt att träna bort den ovanan är att ta tid på sig själv hur mycket man hinner prata på 30 sekunder eller en minut och lära sig hur det känns. Prata inte längre än så i början av en konversation. När du är säker på att samtalet flyter på bra kan du våga dig på en liten djupdykning i samtalsämnet.

Share this post