Frågor

Nar ska handpenning erlaggas?

När ska handpenning erläggas?

Vid köp av en fastighet eller en bostadsrätt så erlägger man normalt 10% av köpesumman som handpenning när kontrakt tecknas. Idag är det även vanligt att man skriver in i köpekontraktet att handpenningen ska erläggas senast ett visst datum då köparen ofta behöver ett par dagar att ordna med handpenningen.

Vad gäller vid lagd handpenning?

Poängen med handpenning ur säljarens perspektiv är oftast att köparen förlorar sin handpenning (eller del av den) om han eller hon av någon anledning inte vill slutföra affären. En vanlig nivå på en handpenning är 10 procent av köpesumman. Säljaren har inte rätt att behålla handpenningen om köparen drar sig ur.

Kan man ångra handpenning?

Som utgångspunkt ska säljaren betala tillbaka handpenningen om köpet inte genomförs. Men om köparen orsakar säljaren skada genom att dra sig ur avtalet borde säljaren få ersättning för detta (51 § KöpL) (57 § KöpL). Då kan säljaren få behålla en del av eller hela handpenningen.

Kan inte betala handpenning?

Syftet med att en köpare ska erlägga handpenning är att en säljare ska kunna hämta ersättning ur den för den skada som kan uppstå om köparen inte fullföljer sitt köp. Enligt det aktuella överlåtelseavtalet gav försenad inbetalad handpenning säljaren rätt att häva köpet, och rätt till skadestånd.

När får man handpenningen vid försäljning av bostadsrätt?

Säljaren kan också välja att få handpenningen direkt men det vanligaste är att mäklaren håller handpenningen till det att köparen blivit godkänd i bostadsrättföreningen eller om det istället gäller en villa – att besiktningen är klar.

När ska handpenning betalas vid köp av bostadsrätt?

Handpenning är en förskottsbetalning på 10 procent av bostadens pris som du betalar direkt när du skrivit kontraktet med mäklaren. Det är en säkerhet för att du ska köpa bostaden. De resterande 5 procent av kontantinsatsen betalar du när du får tillträde till bostaden.

Vad är skillnaden mellan återgång och hävning?

Att häva ett kontrakt har det gemensamt med en återgång att parterna försätts i samma läge som om kontraktet inte undertecknats till att börja med, men skillnaden är att det vid hävning var ett kontraktsbrott och att det kan bli skadestånd eller krävde ett hävningsavtal undertecknat av båda parterna.

Share this post