Allmänning

Far polisen stoppa mig utan anledning?

Får polisen stoppa mig utan anledning?

Enligt PL 14 ska särskild anledning föreligga för polisen att anta att du är efterspanad eller efterlyst och med stöd av lag skall berövas friheten vid anträffandet, för att du ska vara tvungen att identifiera dig. Vägrar du i sådana fall att visa id kan polisen omhänderta dig för identifiering.

Måste man lämna ut personuppgifter till polisen?

Det måste polisen göra för att kunna utföra uppdraget att förebygga, förhindra och utreda brott. Uppgifter som behandlas i Polismyndighetens underrättelseverksamhet omfattas i stort sett alltid av sekretess och kan då inte lämnas ut.

Kan polisen be om personuppgifter?

Tänk på att polisen inom sin brottsbekämpande verksamhet enligt lag kan vara förhindrad att lämna ut information till dig, till exempel när det gäller uppgifter som behandlas i underrättelseverksamheten. Rättigheten avser endast dina egna personuppgifter och ska inte förväxlas med rätten att ta del av allmän handling.

Får polisen fråga efter personnummer?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Enligt svensk rätt så finns det ingen allmän skyldighet att legitimera sig och uppge sitt personnummer när man befinner sig på allmän plats och polisen ber om exempelvis din legitimation.

Måste man visa legitimation för polisen?

I Sverige finns det ingen allmän skyldighet att legitimera sig när man befinner sig på allmän plats. Polisen kan begära att du uppvisar identitetshandling eller på annat sätt identifierar dig i enlighet med 14 § polislagen (här).

Måste man kunna identifiera sig?

Även om man som svensk inte är skyldig att inneha legitimation kan man dock förvägras tjänster, även hos myndigheter. De flesta vuxna personer behöver i praktiken kunna legitimera sig i olika sammanhang, och använder då sitt körkort, identitetskort eller pass.

Har polisen rätt att kräva legitimation?

Polisen har inte rätt att kräva att du legitimerar dig helt utan anledning. De har däremot rätt att begära att du legitimerar dig om de misstänker dig för brott. Polisen måste dock ha särskild anledning att anta att du begått brott för att de ska ha rätt att kräva att du legitimerar dig.

Vem har rätt att kräva legitimation?

Endast polis och andra myndighetspersoner har rätt att kräva legitimation av dig. Om du inte har begått ett brott överhuvudtaget, eller begått ett brott som inte har fängelse i straffskalan, räcker det att du ber om ursäkt och tar dig från platsen.

Vad gör polisen med ens personnummer?

Polisen behandlar personuppgifterna för att förebygga, förhindra eller upptäcka överträdelser av tillträdesförbud. De uppgifter som behandlas är bland annat namn- och adressuppgifter, personnummer/samordningsnummer, alias och fotografi.

Share this post