Frågor

Vad kravs for att kunna planera en entreprenad?

Vad krävs för att kunna planera en entreprenad?

Planering av entreprenaden En del i planeringen är materiallogistiken. Material som levereras till bygget skyddas mot skador, fukt och stöld. Detta kunskapsområde tar här på Byggipedia upp sådant som handlar om just planering och de kunskaper som krävs för att hantera olika skeden av projektet.

Vad är Ansvarstid?

Skillnaden mellan garantitid och ansvarstid är främst att under garantiden förutsätts du vara ansvarig för felet och det är därför du som får bevisa motsatsen om du är av någon annan uppfattning. Under ansvarstiden är det beställaren som har att visa att du ansvarar för felet.

Är det någon skillnad mellan arbete i AB 04 s mening och arbete i ABT 06 s mening?

1 AB 04, Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader. ABT 06, Allmänna bestämmelser för totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten.

Vem ansvarar för byggfel?

Entreprenören ansvarar normalt sett för de byggfel som inträffar och framträder under garantitiden, men det åligger entreprenören att påvisa att det inte är de som bär ansvaret om de är av den uppfattningen. Detsamma gäller för konstruktionsfel som påträffas efter det att garantitiden har löpt ut.

Vilken entreprenadform?

En delad entreprenad innebär att beställaren upphandlar och har avtal med samtliga entreprenörer. Entreprenörerna blir sidoentreprenörer till varandra. I en generalentreprenad upphandlar beställaren en entreprenör (generalentreprenören). Generalentreprenören upphandlar i sin tur ett antal underentreprenörer.

Hur ska skriftligen tolkas i AB?

Skriftlighetskravet är en huvudregel och regleras i AB 04 kap. 2 § 6 där det stadgas att alla ÄTA-arbeten ska begäras skriftligen av beställaren. Bestämmelsens syfte är att bringa klarhet i hur projektet ska fortlöpa och säkerställa att entreprenören får ersättning för utförda merarbeten.

Vad är ersättningsformer?

Materiell ersättning för utfört arbete är alltid skattepliktig oavsett ersättningsform. Till exempel är erhållande av vara, fri bostad eller fri nyttjanderätt till något, en skattepliktig förmån om det är en följd av en utförd prestation, och ska beskattas till marknadsvärdet.

Share this post