Allmänning

Hur Ringbarkar man asp?

Hur Ringbarkar man asp?

All bark i ringen måste avlägsnas och även eventuella levande grenar under barkringen måste huggas bort, annars överlever trädet. Ringbarkning är en särskilt använd metod för att få bort asp utan att uppslag av rotskott blir besvärande efteråt.

När ska man ringbarka asp?

Det finns inga enkla och framför allt säkra metoder. Ett sätt är att ringbarka asparna, helst inne i ett slutet bestånd och låta dom stå två till tre år innan de fälls. Asparna skall då vara döda utan blad. Risken är dock att de under tiden skjuter rotskott.

Hur blir man av med aspar?

Död aspved har precis som gamla träd höga naturvärden. Skapa död ved genom att fälla eller kapa av aspar (högt upp). Du kan också barkfläka asp. På det sättet skapas död ved som är mer värdefull än om du skulle ringbarka, då barken inte torkar lika fort.

Hur beskära asp?

Svar Om du med att beskära till hälften menar att du vill kapa av trädet på mitten så är svaret ja, aspen klarar sig oftast och låter någon/några grenar ta över höjdtillväxten. Att du samtidigt kapar av de återstående grenarna så att endast en kal stam återstår låter inte så bra om du vill att trädet skall överleva!

Kan man toppa asp?

Trädslag som till exem- pel tall, björk och asp, skjuter inte några nya skott från stammen om de toppas. Därför måste man vid toppning av dessa träds- lag alltid se till att man lämnar kvar tre till fyra levande grenvarv, annars finns det risk att trädet dör.

När kan man beskära asp?

* Asp,poppel,rönn, oxel,alm, ask, pil ek, lind, al beskärs under JAS eller senvinter.

Hur får man bort Aspskott i gräsmattan?

Ett annat sätt att få bukt med det massiva uppslaget är att spara några av skotten och låta dessa växa upp och ”ta ledningen” och bli träd. Allt eftersom dessa buskar/mindre träd växer till och blir större kommer näringen och vattnet, från roten, att tas upp av dessa större buskar/mindre träd.

Vad heter Aspens frukt?

Aspen är skildkönad och blomning sker på bar kvist i mars–april. De enkönade, små och hyllelösa (apetala), vindpollinerade blommorna är samlade i håriga hängen. Frukten är en kapsel med små, håriga frön som mognar i maj–juni och sprids med vinden. Asp har också en utpräglad förmåga att föryngra sig genom rotskott.

Hur blir man av med Aspsly?

Det är ett evighetsprojekt med att bli av med aspsly. Du bör/skall ta och stubbfräsa de stubbar som är kvar eller klippa den ytan kontinuerligt med klippare eller slyklinga om det går för att utarma tillväxten av sly. Det går att lägga i ekoplugg i förborrade hål i stubbarna för att förgifta den (inte så bra).

Share this post