Blogga

Ar muntorrhet farligt?

Är muntorrhet farligt?

Muntorrhet ökar risken för inflammation i tandköttet och för karies i tänderna. Om muntorrhet inte behandlas i tid uppstår lätt tandköttsinflammation. I värsta fall leder tandköttsinflammation till tandlossningssjukdomar. Cytostatikabehandlingar torkar ofta ut kroppens slemhinnor och de i munnen är värst drabbade.

Vilka är de vanligaste orsakerna till muntorrhet?

Muntorrhet tycks i många fall bero på brist på den trögflytande saliven. Stress kan minska mängden saliv i munnen….Här är några andra orsaker till muntorrhet:

  • Uttorkning, till exempel vid feber.
  • Stress.
  • Strålbehandling av tumörer i huvud och hals.
  • Sjukdomar, till exempel Sjögrens syndrom.

Hur ska en tunga se ut?

Så ser den friska tungans yta ut Alla friska tungor är rosa och något sträva eftersom de är täckta av små, korta, hårliknande strån kallade papiller. Mellan papillerna finns utrymme för döda celler, matrester och annat skräp att fastna.

Vad beror Afteblåsor på?

Orsak till afte Vissa forskarrön tyder på att det finns en koppling mellan vitaminbrist och afte, andra studier pekar mot att det finns ett samband mellan afte och autominnuna sjukdomar. Det verkar som att stress eller skador på munslemhinnan kan vara utlösande faktorer för att få afte.

Vad är bra mot muntorrhet?

Lindra muntorrhet Att tugga maten, som gärna har tuggmotstånd, noga för att stimulera salivproduktionen. Tugga på ett sockerfritt tuggummi eller använd en sockerfri sugtablett för att stimulera salivproduktionen mellan måltiderna. Du bör dricka ganska mycket vatten men undvik dock både sura och söta drycker.

Vad ökar Salivproduktion?

Ett enkelt sätt att öka salivproduktionen är att tugga tuggummi vilket stimulerar våra salivkörtlar. Kan du inte tugga så finns det salivstimulerande tabletter som fungerar väl. Att äta fiberrik och hårdtuggad mat kan också vara bra, men extra fluortillskott som stärker tänderna kan behövas.

Vad är papiller på tungan?

Smaklökar uppfattar smaken Smaklökarna sitter i något som kallas tungpapiller. Det är de små prickarna du kan se på tungan. Tungpapillerna är utspridda på tungans yta. Några smaklökar finns även i munhålan och i svalget.

Hur får man sår i munnen att läka snabbare?

Såren är ofta smärtsamma, men blöder inte. Ingen behandling finns men besvären kan lindras med smärtstillande salva eller munsköljmedel. Vanligtvis läker aftesåren inom 2 veckor. Det är bra att använda en tandkräm utan natriumlaurylsulfat som är mildare mot slemhinnan.

Vad kan man göra för att få bort Munblåsa?

Tandkräm och geler som lindrar afte Det går att lindra symtomen vid afte så att du får sår mer sällan. Använd en tandkräm som är till för känslig munslemhinna. Det finns också geler och medel att skölja munnen med som kan hjälpa.

Share this post